top of page

ΣΟΦΙΑ ... σε 5 μέρες


Πήγα στη Σόφια για μερικές μέρες. Ηταν ξαφνικό, δεν το είχα προγραμματίσει και ομολογώ ότι δεν είχα ποτέ σκεφτεί να την επισκεφτώ. Συνέβη όταν έλαβα ένα μέιλ από τη Ryanair διαφημίζοντας πολύ φτηνά αεροπορικά εισιτήρια. Αφού έλεγξα τη λίστα με τους διαθέσιμους προορισμούς, η Σόφια ήταν ένας πιθανός στον οποίο δεν είχα πάει ποτέ. Αγόρασα το εισιτήριο αμέσως. Δεν είχα μεγάλες προσδοκίες.

Με προειδοποίησαν ότι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με τα κουμμουνιστικά κτίρια δεν παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο ή ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι όντως αλήθεια αυτή η δήλωση όμως? Δεν είμαι σίγουρη. Δεν έχω ταξιδέψει κάπου και να μην βρω ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω ή τόπους να πάω ή κάτι πολύ νόστιμο να φάω. Και η Σόφια δεν με απογοήτευσε.


Θα ταξιδέψεις με Ryanair από Πάφο για Σόφια.


Κατέβασε την κίτρινη εφαρμογή Yellow! (Yellow Taxi 91119) για ταξί. Είναι αρκετά φτηνό, πολύ πρακτικό και αποτελεσματικό - το αντίστοιχο του uber.


Χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα Revolut, γιατί παρόλο που η Βουλγαρία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει διατηρήσει το νόμισμα της. Το Βουλγαρικό Lev αξίζει ½ ευρώ. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ευρώ.


Να φας νόστιμο brunch στο μικρό, ζωντανό και πολύ trendy Rainbow Factory. Να φας mekitsi (βουλγαρικά ντόνατς) με μαρμελάδα και τυρί φέτα ή banitsa (παραδοσιακή τυρόπιτα) με αυγό και τυρί φέτα.

Νόστιμο φαγητό και στο πολύ δημοφιλές Starata Gospoja (The Old Lady).

Περπάτησε την. Πέρασε από τα ρωμαϊκά απομεινάρια του 4ου και 6ου αιώνα – έχουν ανασκαφεί όταν κατασκευαζόταν ο σταθμός - στη στάση μετρό Serdika, θαύμασε το άγαλμα της Σοφίας (Sveta Sofia statue) και δες το The Largo - τα παλιά κουμουνιστικά αρχηγεία και τώρα κυβερνητικά γραφεία.

Πιες ζεστό, πόσιμο νερό από τα Κεντρικά Λουτρά (Central Mineral Baths), σεργιάνισε στη λεωφόρο Vitosha (Boulevard Vitosha) - τον κύριο εμπορικό δρόμο της πόλης - επισκέψου την St Nedelya church, το Banya Bashi central mosque (το κεντρικό τζαμί), τη Sofia Synagogue (την Εβραϊκή Συναγωγή), την μοναδική εκκλησία του St George Rotunda, η οποία είναι κρυμμένη σε μια αυλή, την αρχαιότερη Sofia church, το πάρκο City Garden και δίπλα το Εθνικό Θέατρο (National Theatre).

Το όμορφο κτίριο του Ivan Vazov National Theatre, τον καθεδρικό ναό Alexander Nevsky (Cathedral Church) – έναν από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο - το εντυπωσιακό κίτρινο κτίριο της National Art Gallery και το Sofia Art Gallery.


Sofia Free Walking Tour (διάρκειας 2 ωρών)

Δεν χρειάζεται να προκρατήσεις θέση, απλά να παρουσιαστείς εκεί. Γίνεται ανεξαιρέτως κάθε μέρα. Αξίζει γιατί είναι μια ευκαιρία να περπατήσεις και να ξεναγηθείς στο κέντρο της πόλης. Η 30χρονη ιστορικός/ξεναγός μας ήταν εξαιρετική, ευχάριστη, αστεία και με πολλές αναφορές στη ζωή της. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, αν και οι ξεναγοί βασίζονται στο φιλοδώρημα των τουριστών. Υπάρχει επίσης και η ξενάγηση «The Communist Tour» με χρέωση, όσο παράξενο και αν ακούγεται.


Πιες ποιοτικό καφέ στο Chucky’s. Ο ιδιοκτήτης είναι Βούλγαρος και μιλά άψογα Ελληνικά – μας άκουσε που μιλούσαμε – και πιάσαμε κουβέντα.


Πήγαινε στο National Palace of Culture. Το κτίριο δεν λέει πολλά – συμπεριλαμβάνει μερικά εστιατόρια, ένα παζάρι και αρκετά concert halls - αλλά όλη η περιοχή γύρω είναι σημαντική. Τα συντριβάνια με νερό (δεν λειτουργούσαν όταν ήμουν εκεί), οι skaters και οι ποδηλάτες, τα λουλούδια, οι ντόπιοι, η ζωντάνια και το vibe της πόλης είναι όλα τα λεφτά.


Κάνε μια στάση στο Mekitsa & Coffee για παραδοσιακό χειροποίητο mekitsi παρασκευασμένο από φρέσκια, χειροποίητη ζύμη. Ο χώρος είναι πολύ μικρός, όχι όμορφος, με μερικά τραπέζια στο πατάρι και πολλές μυρωδιές τηγανιού.


Μεσημεριανό στο υπέροχο The Little Things με ένα πεντανόστιμο μενού με αρκετές χορτοφαγικές επιλογές.


Να φας σούπα στο Supa Star, ένα εξαιρετικό μαγειρείο με γευστικές σούπες. Επέλεξε την τοπική tarator με αγγούρι και γιαούρτι.


Απόλαυσε γκουρμέ φαγητό στα εστιατόρια Niko’las 0/360 και Andre, 2 αξιόλογοι celebrity σεφ της Βουλγαρίας.


Πιες ποτό στο μοναδικό Hambara, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και ο χώρος φωτίζεται μόνο από κεριά – δέχονται μόνο μετρητά -, στο ευχάριστο Κ.E.B.A. και στο συμπαθητικό Flip Flop.

Ντόπιοι πρότειναν επίσης το Sputnik – δεν πρόλαβα να πάω.


Απόλαυσε τοπικό κρασί στο χαριτωμένο Garafa Wine Shop με το μεγάλο τραπέζι στο κέντρο και το μικρό πάγκο μπροστά στο παράθυρο με θέα το δρόμο. Εδώ μπορείς να απολαύσεις κρασί (VM Vratitza λευκό) ή να αγοράσεις το house wine σε μπουκάλι αυτοεξυπηρετούμενος από τις 3 βρύσες στον πάγκο. Δύο άλλα αξιόλογα wine shops είναι το Vino Orenda και το νεοαφιχθές La Cara du Moulin με γαλλικά κρασιά μόνο.

Δοκίμασε τοπικό Βουλγάρικο φαγητό: banitsa, mekitsi, kebapcheta, bob, shopska σαλάτα, tarator κρύα σούπα και lyutenitsa.


Balkan Bites free Food Tour

Αξίζει γιατί είναι εμπειρία, είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι δωρεάν (το φιλοδώρημα είναι όμως ευπρόσδεκτο). Εδώ χρειάζεται να δηλώσεις συμμετοχή.

Πρώτη στάση στο Supa Star – λατρεύω τη σούπα tarator από αγγούρι και γιαούρτι. Μετά στο Garafa Wine Shop για γευσιγνωσία τοπικού λευκού κρασιού, στο Skapto Honest Burger για πεντανόστιμο βοδινό μπέργκερ, περάσαμε από το πρώτο McDonald’s της πόλης, ακολούθως στο Sun & Moon για παραδοσιακή λιουτενίτσα - σάλτσα κόκκινης πιπεριάς - και στο Mekitse & Cafe για χειροποίητο mekitsi. Τελική στάση το τοπικό, παραδοσιακό εστιατόριο Hadjidraganovite Izbi στο κέντρο της πόλης. Εννοείται ότι η ξεναγός μας εντυπωσιάστηκε που γνώριζα όλα τα εστιατόρια και τα είχα ήδη επισκεφτεί – πρώτη φορά τους συνέβη, μου είπε!


Ιδανικό για γρήγορο γεύμα το συμπαθητικό μικρό, χορτοφαγικό εστιατόριο και αρτοποιείο Sun & Moon. Υπάρχει πατάρι με μερικά τραπεζάκια, πάγκος με ψωμιά και αρτοπαρασκευάσματα και όμορφο υπόγειο. Το φαγητό είναι οκ, χωρίς να είναι εξαιρετικό, η σούπα ήταν αξιοπρεπέστατη, η βίγκαν πίτσα μέτρια και ο καφές όχι ιδιαίτερα καλός.


Επέλεξε το εξαιρετικό Soul Kitchen. Όμορφος χώρος και καταπλητικό χορτοφαγικό φαγητό. Το plateau «cheese» ακόμα το θυμάμαι, ήταν συγκλονιστικό. Τα χειροποίητα ψωμιά, τα γλυκά, όλα ήταν πεντανόστιμα, ακόμα και το βιολογικό φυσικό κρασί ήταν εξαιρετικό.

Ολιγόωρη εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο Borovets ή στην όμορφη πόλη Plovdiv. Επιλέξαμε το Borovets λόγω απόστασης, σε 1 ½ ώρα θα φτάναμε στον προορισμό μας.

Προβληματιζόμασταν αν θα ενοικιάζαμε αυτοκίνητο ή να παίρναμε το μετρό και ακολούθως το μικρό λεωφορείο χωρητικότητας 18 ατόμων (6 λέφα το άτομο) από τον άθλιο σταθμό λεωφορείων, τον South Bus Station. Επιλέξαμε το δεύτερο. Φτάσαμε στο χωριό Samokov και από εκεί σε μια ώρα έφευγε το άλλο minibus για το χιονοδρομικό κέντρο. Δεν ταλαιπωρηθήκαμε, αλλά πήραμε ταξί για το χιονοδρομικό κέντρο. Αφού ρωτήσαμε διάφορα μαγαζιά, υπάρχει διακύμανση τιμών, κάναμε δίωρο μάθημα σκι (200 λέφα για 4 άτομα και 15 λέφα για ενοικίαση για κάθε κομμάτι της στολής). Ο 22χρονος Βούλγαρος εκπαιδευτής μας ήταν εξαιρετικός και περάσαμε τέλεια με αρκετά .... πεσίματα φυσικά! Επιστρέψαμε στην πόλη με ταξί.


'Ακουσε κλασική μουσική στο Bulgaria Hall. Είχα την τύχη να ακούσω τον Svetlin Roussev, διάσημο βιολιστή της Βουλγαρίας με τη φιλαρμονική ορχήστρα της Σόφιας με μαέστρο τον Vahan Mardirossian. Δεν φημίζονται για τα μπαλέτα τους και τα θέατρα δυστυχώς είναι όλα στα Βουλγάρικα.


Πήγαινε στο CΟΛ. Το λάτρεψα! Το πρότεινε ο Βούλγαρος celebrity σεφ, Nikolas, που τυχαία γνώρισα. Συμπαθητικό, μικρό αλλά πολύ ιδιαίτερο με μικρό μενού, τύπου street food (pork belly, chicken wings, ceviche, beans and mushrooms) το οποίο αλλάζει καθημερινά. Η κουζίνα ανοίγει στις 6μμ και το μπαρ στις 5μμ. Μόνο μετρητά.


Να επισκεφτείς το The Red Flat, ένα διαδραστικό είδος μουσείου για την εποχή του κουμμουνισμού - μάθε για τη ζωή και την καθημερινότητα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης στο διαμέρισμα τους.


Ενθουσιάστηκα με το εστιατόριο Made in Blue το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι. Μοναδικός χώρος και πεντανόστιμο φαγητό.


Αξίζει να πας στο ιδιαίτερο Contemporary Art Gallery, το οποίο όμως ήταν κλειστό εν αντιθέσει με το τι έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Sofia City Art Gallery (με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης Βουλγαρικής και παγκόσμιας τέχνης), η Academia Gallery στο National of Art (όπου παρουσιάζει εκθέσεις και δράσεις από φοιτητές, λέκτορες και καλλιτέχνες από Βουλγαρία και εξωτερικό) και το Sofia Arsenal Museum of Contemporary Art παρουσιάζουν ενδιαφέρον.


Να φας παγωτό με γεύση φαγόπυρο από το Gelato and Latte, αγαπημένο των ντόπιων - τυχαία το εντόπισα απέναντι από το South Bus Station.


Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις το μετρό, είναι πολύ εύκολο να διακινηθείς και είναι πολύ φτηνό.


Να φας βραδινό στο υπέροχο και πολύ trendy εστιατόριο Cosmos. Ο χώρος και το φαγητό είναι καταπληκτικό.


ΜΗΝ ΠΑΣ στο εστιατόριο Secret by chef Petrov. Επηρεασμένη από τα καταπληκτικά σεφ tables σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αποφάσισα να πάω τη Δευτέρα, μιας και τα περισσότερα εστιατόρια της πόλης ήταν κλειστά, παρόλες τις αμφιλεγόμενες κριτικές. Βρήκα το χάρτινο μενού αρκετά αστείο με γραφικά λαχανικών και φρούτων, τη συμπεριφορά και την εμφάνιση του σεφ να είναι απαράδεκτη, την τουαλέτα ακάθαρτη, το χώρο του εστιατορίου κακόγουστο, την όλη εμπειρία που διήρκησε ένα τρίωρο να είναι ένα βαρετό show με υπερβολική χρήση διοξείδιου του άνθρακα στα φαγητά και για τα δεδομένα της χώρας πολύ ακριβό. Τολμώ να πω ότι είναι ένας τσαρλατάνος που ξεγελά τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου και εμένα αφού αγνόησα τις κακές κριτικές. Σημείωσε ότι κάνοντας την κράτηση ηλεκτρονικά, πληρώνεις το μισό ποσό το οποίο δεν επιστρέφεται – ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να πάμε.


Μερικές εισηγήσεις για φαγητό από ντόπιους που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω είναι το ιταλικό Bistro Pesto, το Punchetata, το Boom! Burgers & Booze, το Raketa Rakia Bar και το Ahora by Sevda Dimitrova για fine dining.


Ντροπή για την τιμή του νερού στο αεροδρόμιο της Σόφιας στα 2.99 λέβα ενώ στην πόλη στοιχίζει 80 σεντ με 1 λέβα.


Αν υπάρχει περιθώριο χρόνου και ενδιαφέρον, πιθανόν να αξίζει να επισκεφτείς το Rila Monastery, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO και τις 7 Rila Lakes.



bottom of page