top of page

Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, κυπριακή γαστρονομία και ... ιαπωνέζικο delivery


Κέντρο Το Κέδρο, Ευρύχου (22933333)

Η εξωτερική αυλή είναι ευρύχωρη και υπάρχει άνεση να σκορπίσεις τα τραπέζια και τις παρέες χωρίς να υπάρχει συνωστισμός. Είναι ένας αδιάφορος αισθητικά χώρος που θα μπορούσε όμως να ήταν περισσότερο παραδοσιακός και κουκλίστικος.

Η κουζίνα επικεντρώνεται στα κυπριακά εδέσματα, όπως σούβλα – 3 είδη, χοιρινή, αρνίσια, ήταν αρκετά καλή και κοτόπουλο - λουκάνικο, κεφτέδες - ήρθαν στο τραπέζι ζεματιστοί και πολύ τραγανοί, αλλά υπερίσχυε η πατάτα στο μείγμα αντί ο κιμάς - υπέροχο παστίτσιο για το οποίο αξίζει να πηγαίνεις εκεί, πατάτες στο φούρνο, οι οποίες ήταν πνιγμένες στο λάδι, όπως και τα κολοκυθάκια με αυγά και ντομάτα και σαλάτα η οποία ήταν οκ. Highlight οι φανταστικοί λουκουμάδες στο τέλος.

Στο σέρβις είναι παιδιά ξένα, εξυπηρετικοί μεν αλλά αμίλητοι. Δεν είμαι σίγουρη καν αν μιλάνε ελληνικά. Η κυρία Σοφία, η ιδιοκτήτρια και αυτή που κάνει κουμάντο στην κουζίνα, είναι πολύ συμπαθητική και φιλική. Μέχρι και φλαούνες μας φίλεψε, τις οποίες λάτρεψα - μπορείς να παραγγείλεις με μεσολάβηση της και να τις παραλάβεις στη Λευκωσία. Το γράφω γιατί είναι πολύ εύγεστες και αξίζει να το έχεις υπόψη σου και να προγραμματίσεις για του χρόνου!

Δίπλα ακριβώς από τη ταβέρνα, υπάρχει ζαχαροπλαστείο (Α Παπαδόπουλος, 22933139), το οποίο φημίζεται για το γαλακτομπούρεκο του – μπορείς να το φέρεις στο τραπέζι σου χωρίς πρόβλημα από τους ιδιοκτήτες - είμαι σίγουρη ότι αν ήταν ζεστό θα ήταν πολύ ευχάριστο. Ειλικρινά οι ιδιοκτήτες είναι πολύ φιλόξενοι, όταν ο γιος της κυρίας Σοφίας έπαιρνε την παραγγελία για καφέδες, προθυμοποιήθηκε να φέρει espresso freddo από το coffeeshop πιο κάτω σε άτομο στην παρέα μας που εξέφρασε την επιθυμία! Μπράβο! Εφόσον θα βρίσκεσαι στην Ευρύχου, τηλεφώνησε στην κυρία Ευτυχία (99722425) να παραγγείλεις σπιτικά χαλούμια.


Το Πατρικόν, Τερσεφάνου (24424831)

Επισημαίνω ότι το Πατρικόν είναι από τα αγαπημένα μου εστιατόρια. Αγαπώ το κάθε τι γύρω από αυτό - το φαγητό αλλά και τα άτομα στη κουζίνα. Το επισκέφθηκα λίγο πριν το 3ο lockdown και ανυπομονούσα να φάω τις δημιουργίες του αγαπημένου μου σεφ. Αυτή τη φορά διέκρινα έναν έντονο πειραματισμό της κυπριακής παράδοσης που τελικά με δυσαρέστησε αντί να με ευχαριστήσει. Η πολυπλοκότητα και η πληθώρα υλικών σε κάθε πιάτο το καθιστούσε δύσκολο να το απολαύσεις. Δεν υπήρχε επίσης συνοχή στα πιάτα. Σερβίρανε γλυκό – κρέμα γιαούρτι/αναρή/παγωτό πεπόνι/χαλουβάς/χοιρομέρι - το οποίο βρήκα νόστιμο και πολύ ευχάριστο αλλά ήταν το 6ο πιάτο στη σειρά από τα 13 του μενού, χωρίς να μπορώ να καταλάβω την φιλοσοφία ή το σκεπτικό πίσω από αυτό. Ίσως για να καθαρίσει τη παλέτα, αλλά το χοιρομέρι τι ρόλο έπαιζε?

Νοιώθω ότι ο σεφ επικεντρώθηκε στον πειραματισμό αντί να δώσει έμφαση στο ιδανικό πάντρεμα ορισμένων υλικών και αφετέρου στη γεύση!

Φεύγοντας και σκεπτόμενη το μενού, δυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω ένα πιάτο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ή εγγυήθηκε τη γευστική καλοπέραση μου. Δεν ξέρω τι συνέβη, ίσως να ήταν μια αλλόκοτη βραδιά. Πιστεύω όμως ότι το συγκεκριμένο μενού δεν αντιπροσωπεύει τον σεφ, στο τι μας έχει συνηθίσει τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Είναι ένα μενού διαφορετικό με τα περισσότερα συστατικά στο κάθε πιάτο να είναι είτε πολτοποιημένα ή σε μορφή ρευστής κρέμας, με εξαίρεση τα κομμάτια κοτόπουλο και την χοιρινή κοιλιά. Η ποικιλία υλικών που συνέθεταν ένα πιάτο και κατά συνέπεια το μενού δεν συνεισφέραν σε ένα θετικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια δεν με κέρδισαν με τη δυνατή γεύση τους.

Το ένα, από τα δύο, γλυκά στο τέλος, το ρυζόγαλο με κρέμα βαβάτσινοι και μπισκότο καφέ κάθε άλλο σε ρυζόγαλο παρέπεμπε. Όταν όμως η μικρή μου κόρη αναφώνησε «είναι γιαπωνέζικο mochi?», το είδα με άλλη προοπτική και μου άρεσε. Το μενού, Βουνό και Θάλασσα - όπως το αποκάλεσε ο σεφ - παρουσιάζει ενδιαφέρον και σίγουρα απαιτεί αρκετό κόπο και ώρες για να παρασκευαστεί, αλλά πιθανόν να χρειάζεται απλοποίηση σε κάποια σημεία και περισσότερο ταίριασμα. Ίσως η δημιουργία 3 διαφορετικών μικρότερων μενού, επιτρέποντας στον πελάτη να επιλέξει, να ήταν μια λύση!


Akakiko (77778022)

Όταν επισκέπτομαι συγκεκριμένο φιλικό πρόσωπο για φαγητό, πρώτο στη λίστα για παραγγελία delivery είναι το Ακακίκο. Αυτή τη φορά, προσπαθήσαμε να παραγγείλουμε διαφορετικά πιάτα και θεωρώ ότι άξιζε το κόπο. Δοκιμάσαμε λοιπόν Sake sashimi (4 κομμάτια), maguro sashimi (4 κομμάτια), unagi kabayaki sashimi (4 κομμάτια), spicy tuna tartar – με σαλάτα από καρότο, ήταν νόστιμη αλλά δεν υπάρχει συνέπεια στην εκτέλεση, scallops tataki – αρκετά καλό, maguro tataki rolls, salmonkataifi roll, fire tuna maki – τα βρήκα φανταστικά, drafonite maki, dragon ball maki,spider maki, dance monkey maki, thai calamari – αρκετά γευστικό, gyosa dumplings (κοτόπουλο) – αν ήταν ζεστά θα ήταν νοστιμότερα, Vietnam crab roll (δεν πρόλαβα να τα δοκιμάσω), Thai salt pepper prawns – μάλλον shrimps, αλλά ήταν πολύ εύγεστες και tofu & greens. Τα yaki udon και τα shrimps fried noodles με αφήνουν αδιάφορη. Με τη σωστή επιλογή, σίγουρα μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου από το Ακακίκο. ΄Οσον αφορά τα sushi σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά υπάρχουν 2-3 είδη στο μενού που είναι απολαυστικά!

Με στενοχωρεί η υπερβολική ποσότητα soy sauce που πάντα συμπεριλαμβάνεται στη παραγγελία - προσωπικά το απεχθάνομαι - ίσως αν το ζητούσες με την παραγγελία, παρόλο που προσφέρεται δωρεάν, να βοηθούσε στην αποφυγή σπατάλης.

bottom of page