top of page

μια βδομάδα του Οκτώβρη

Βάλτου Ρίγανη, Λευκωσία (Τ: 22255545)


Είχα να το επισκεφθώ περισσότερο από 7-8 χρόνια. Φιλοξενούσα φίλους από Γερμανία και θέλανε να φάνε κάτι τοπικό. Μετά από σκέψη, επέλεξα το μαγαζί αυτό και σίγουρα με έβγαλε ασπροπρόσωπη. Το σέρβις ήταν γρήγορο, το φαγητό αρκετά νόστιμο και απολαυστικό και οι τιμές πολύ λογικές. Αλοιφές στα 2 ευρώ, μικρή ποσότητα μεν αλλά ικανοποιητική, σουβλάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) ανά τεμάχιο στα 2 ευρώ, σαλάτα ντάκος με φρέσκα ρίγανη και χειροποίητοι κολοκυθοκεφτέδες ήταν μερικά από τα πιάτα που δοκίμασα. Δεν ήπια κρασί. Οι Γερμανοί φίλοι μου και εγώ φύγαμε ικανοποιημένοι. Όλα τα τραπέζια ήταν κατειλημμένα. Ένα μαγαζί αρκετά δημοφιλές σε ντόπιους και ξένους.








Μπέμπα, Λευκωσία (Τ: 22252626)

Καταπληκτικό το παστίτσιο που έφαγα πρόσφατα, Δευτέρα μεσημέρι, με φίλη μου. ‘Οσον αφορά στα γλυκά που δοκίμασα με άλλη παρέα, Δευτέρα βράδυ, έχω να σχολιάσω τα ακόλουθα. Το Βάσκικο τσιζκέικ, γλυκό ημέρας, αν και αξιοπρεπέστατο, θεωρώ ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό αυτού του τόσο ιδιαίτερου γλυκού των Βάσκων με την καμένη επιφάνεια και την τυρένια κρεμώδη υφή. Το πρωτότυπο είναι ένα μίγμα και ψήνεται μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα. Το συγκεκριμένο του μαγαζιού είχε ξεχωριστό μίγμα για βάση και επικάλυψη με γλάσο καραμέλας. Εντυπωσιακό το τιραμισού στο γλαστράκι. Γευστικά όμως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, θεωρώ ότι το είδος σοκολάτας που χρησιμοποιήθηκε και η κρέμα χρήζουν αναθεώρησης. Το μιλφέιγ, το τρίτο γλυκό στο τραπέζι, ήταν πολύ νόστιμο.






Lasmari Beach Bar, Αγία Νάπα (Τ: 99220787)

Καθημερινή απόγευμα Οκτώβρη και η παραλία Λάντα έσφυζε από ζωή. Εντυπωσιακό πόσος κόσμος, κυρίως τουρίστες, ήταν αραχτοί στα κρεβατάκια παραλίας. Η παρέα μου κι εγώ επιλέξαμε το σημείο με τα μαξιλάρια και τις σεζλόνγκ, ακριβώς μπροστά από το Lasmari Beach Bar και πίσω από τις ξαπλώστρες. Το σέρβις ήταν πολύ φιλικό και περιποιητικό. Παραγγείλαμε ένα μπουκάλι κρασί και δύο ορεκτικά, εγώ δεν πεινούσα, είχα φάει ήδη μεσημεριανό. Goat’s cheese tart με καραμελωμένα κρεμμύδια, σπιτική γκρανόλα και καραμελωμένα καρύδια και Empanadas με BBQ pulled pork ήταν οι επιλογές της παρέας μου. Δεν ξετρελάθηκα ούτε με την παρουσίαση ούτε με τη γεύση. Στα συν η ωραία ατμόσφαιρα και ηρεμία της παραλίας και του μαγαζιού.








Ανδρέας Λαγός, ΠΟΠ Μαγειρική, ΕΡΤ WORLD

Περήφανος για την καταγωγή του, τη λατρεμένη του Σάμο φτιάχνει παραδοσιακά φαγητά δίνοντας βάση στην πρώτη ύλη και την εποχικότητα. «Πολλές φορές μου ζητάνε μενού και λέω δεν έχω μενού, θα το εμπνευστώ από τα προϊόντα ημέρας» θα διαβάσεις να λέει στις συνεντεύξεις του. Το διαμορφώνει ανάλογα με το τι θα βρει στους κήπους, στις αγορές και του αρέσει να χρησιμοποιεί εποχιακά υλικά γιατί έτσι μεγάλωσε. Δεν τρώγανε ποτέ ντομάτα από τον Σεπτέμβριο. Προτεραιότητα του πάντα να αναδείξει την πρώτη ύλη παρασκευάζοντας πολύ ενδιαφέρουσες, νόστιμες και αρκετά εύκολες να φτιάξεις συνταγές. Παρακολούθησε την εκπομπή του καθημερινά στις 2 μμ στην ΕΡΤ WORLD και θα παθιαστείς μαζί του. Προβάλλει όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά και αρκετά προϊόντα της Κύπρου μας. Εγώ τον λατρεύω! Όχι μόνο για τις συνταγές του, αλλά για τον υπέροχο χαρακτήρα του, την ταπεινότητα του, την καλοσύνη που εκπέμπει, για τη φιλοξενία και το θερμό καλωσόρισμα των καλεσμένων του, για το πόσο απολαμβάνει αυτό που κάνει, τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για το καλό, τοπικό φαγητό. Περιμένω με αγωνία να κυκλοφορήσει βιβλίο μαγειρικής του.

bottom of page