top of page

Μeze ... and Microleaves


Planty (τηλ 24000240)

Τα εντόπισα στην φρουταρία της υπεραγοράς Αθηαινίτη στην Παλλουριώτισσα. Ενθουσιάστηκα! Τα microleaves/microgreens είναι μικροσκοπικά χόρτα (φύτρα) γεμάτα βιταμίνες, πλούσια γεύση, άρωμα και χρώμα. Ο Λοϊζος Τόφας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης αυτής της καινοτόμας εταιρείας, θέλησε να προσφέρει ποιοτική, καθαρή, αγνή, καταπράσινη, γεμάτη βιταμίνες σαλάτα στο καθημερινό τραπέζι μας – φρέσκα λαχανικά που σαν μόλις να κόπηκαν από τον λαχανόκηπο. Η εταιρεία στις πρωτότυπες, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της στον Ψεματισμένο παράγει 35 διαφορετικά είδη χόρτων και microleaves. Θα βρεις μεταξύ άλλων αμάρανθο, πράσινο βασιλικό, kale, ρεπανάκι, ρόκα, κόλιανδρο, μπρόκολο, μαϊντανό, swiss red chard, και κάποια πιο ιδιαίτερα όπως κάρδαμο (watercress), misuna green, μουστάρδα κόκκινη, basil dark opal, beet bulls blood, sakura και wasabine –κάποια ονόματα είναι άγνωστα και σ’εμένα.

Πρόσθεσε τα microleaves (microgreens) σε όλα – στη σαλάτα, στο σάντουϊτς, στη σούπα, στα μακαρόνια, στα υγιεινά shakes, ακόμα και στα γλυκά. Αγόρασε τα – εγώ τα λατρεύω γιατί επιλέγω ποιοτικά, φρέσκα, υγιεινά και καταπράσινα λαχανικά. Μπράβο τους!



Ζιβανία Νεφέλη, Σπήλια (τηλ 99176839)

Δοκίμασε τη χωριάτικη ζιβανία Νεφέλη. Είναι βιολογική και παρασκευάζεται από τοπικά σταφύλια.



Μεζεδοπωλείο Οινέας, Λεμεσός (τηλ 96402323)

Συμπαθητικό μεζεδοπωλείο που βρίσκεται στη πλατεία Ηρώων και βγάζει τραπέζια έξω στην πλατεία με ζωντανή μουσική και αξιοπρεπέστατο φαγητό. Η ατμόσφαιρα είναι ωραία, κεφάτη και χαλαρή. Όταν ζήτησα τη λίστα κρασιών, ο σερβιτόρος μου παρουσίασε προφορικά 2-3 ετικέτες – όταν ρώτησα την τιμή, χρειάστηκε να πάει μέσα στο μαγαζί να ρωτήσει και να έρθει ξανά. Επέλεξα ένα μπουκάλι του οινοποιείου Κυρ Γιάννη και ο σερβιτόρος μας έφερε ένα τοπικό κόκκινο του οινοποιείου «στου κυρ Γιάννη». Επικράτησε κάποια σύγχιση και φυσικά το επέστρεψα, επιλέγοντας ένα άλλο. Με ξάφνιασε όμως ευχάριστα όταν αφού άνοιξε το μπουκάλι, μου έδωσε το φελλό σαν γνήσιος επαγγελματίας να τον μυριστώ.

Το μαγαζί σερβίρει αξιόλογο μεζέ χωρίς υπερβολές με πραγματικά γευστικά κρέατα, φρέσκα, νόστιμη σαλάτα και απολαυστικές πατάτες.

Ο μεζές είναι γενναιόδωρος και είναι στα 23 ευρώ το άτομο – σίγουρα θα πάρεις και στο σπίτι.

Στη μουσική είναι 2 νεαρά παιδιά, εξαιρετικοί τραγουδιστές. Η μουσική είναι ευχάριστη και δημιουργείται κέφι με πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Σε ξεσηκώνει να χορέψεις. Στα πλην όταν κάθεσαι κοντά στο μεγάφωνο, θα δυσκολευτείς να μιλήσεις με την παρέα σου.

Στο σέρβις είναι νεαροί αμίλητοι, αγέλαστοι, βιαστικοί - τρέχουν πάνω κάτω - και είναι δύσκολο να αποσπάσεις την προσοχή τους. Αφήνουν δε τα πιάτα στο τραπέζι χωρίς επεξήγηση. Το γλυκό στο τέλος, κρέμα με μπισκότο, είναι επιεικώς χάλια.



Το Σουβλάκι της Νίκης (τηλ 22313831)

Μούτρωσα με το σουβλάκι χοιρινό που παραγγείλαμε μέσω της Wolt από την Νίκη. Ο ντελιβεράς ήταν ευγενέστατος αλλά η πίτα ήρθε στο σπίτι κρύα, ούτε καν χλιαρή. Επίσης δεν είναι καιρός επιτέλους να αντικατασταθεί η πλαστική σακούλα με χάρτινη?



Ταβέρνα Ζήνων, Λάρνακα (τηλ 70002450)

Πήγα Κυριακή νωρίς το απόγευμα, κατά τις 3.30μμ. Είχε μόνο ακόμη ένα τραπέζι. Κάθησα με την παρέα μου στο μικρό, μπροστινό εξωτερικό χώρο με 3-4 τραπέζια. Ο εσωτερικός χώρος της ταβέρνας είναι όμορφος, παραδοσιακός, με καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και αντικείμενα και φωτογραφίες κρεμασμένες στον τοίχο. Η λίστα τοπικών κρασιών είναι περιορισμένη και με αρκετές ελλείψεις. Η σαλάτα ήταν νόστιμη και φρέσκα.

Οι τηγανιτές πατάτες ήταν ονειρεμένες εν αντιθέσει με τις πατάτες φούρνου που συνόδευαν το οφτό κλέφτικο και σου έδιναν την εντύπωση ότι έχουν ψηθεί την προηγούμενη μέρα. Επιλέξαμε ορεκτικά, όπως η φέτα σαγανάκι, οι τυροκροκέτες – και τα 2 ήταν ουδέτερα - και οι κολοκυθοκεφτέδες, οι οποίοι δεν ήταν γενναιόδωροι στο κολοκυθάκι. Επιπλέον οι τραγανές πούλλες με λεμόνι και ξηρό κόλιαντρο απογοήτευσαν – κάθε άλλο παρά τραγανές ήταν και υστερούσαν σε γεύση και υφή. Το οφτό κλέφτικο ήταν πολύ νόστιμο αλλά οι πατάτες του φούρνου, όπως ανάφερα πιο πάνω, δεν ευχαρίστησαν.

Στα συν το φρεσκοψημένο στρογγυλό ψωμί το οποίο ψήνεται στο μαγαζί και έρχεται στο τραπέζι ζεματιστό και είναι πραγματικά απολαυστικό. Το ραβανί στο τέλος ήταν μάλλον απογοητευτικό – παρόλες τις συστάσεις του σερβιτόρου.

Να αναφέρω επίσης ότι υπάρχει ευρύχωρη αυλή στο πίσω μέρος.


bottom of page