top of page

Λευκωσία και Αθήνα ... (μέρος 3)

Μαειρκό, Λευκωσία (Τ: 96644355)


Το μενού αλλάζει ή μάλλον προσαρμόζεται καθημερινά. Είναι ένα μενού με πιάτα για μοίρασμα παρασκευασμένα με μαεστρία και εκπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ο χώρος είναι λιτός, με μαρμάρινα τετράγωνα τραπέζια καφενείου και καταλαμβάνει το μπροστινό μέρος του εσωτερικού της αγοράς.



Οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από τη λαϊκή αγορά του Αγίου Αντωνίου και από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα τολμηρά, με εντάσεις και αρμονία. Το φαγητό είναι σπουδαίο. Ξεκίνημα με την υπέροχη εποχιακή σαλάτα με παντζάρι, οφτό κρεμμύδι, φυλλώδη λαχανικά, ντρέσινγκ ταχίνι και φυστίκια.




Η γλυκοπατάτα καθιστή με ντρέσινγκ ταχίνι και πουργούρι έρχεται άψογα μαγειρεμένη, το χταπόδι καθιστό σβησμένο με κουμανδαρία είναι σούπερ, ενώ η φατζιή μουτζιέντρα (φακές) σερβίρεται με αυγό και ζαρζαβατικά. Το κριθαράκι με κιμά σόγιας, μπεσαμέλ με γάλα βρώμης και τραγανό βίγκαν τυρί μου άρεσε το λιγότερο – ίσως επειδή δεν είμαι φαν του κιμά σόγιας.



Τα 2 γλυκά στο τέλος, η Κολοκοτή με μους κολοκύθας/βάση από πλιγούρι με σταφίδες/μπισκότο κολοκοτής και το Γιασεμί με κρέμα ροδόσταγμα/γλάσο εσπεριδοειδή/παστίτσι αμυγδάλου/πόμελο, αν και ικανοποίησαν, θα προτιμούσα να έτρωγα κάτι περισσότερο ανάλαφρο μετά από τέτοιο ικανοποιητικό και πολύ εύγεστο γεύμα.



Στο σέρβις ο Σταύρος – του έχω αδυναμία -, ο ένας εκ των τριών τόσο πετυχημένων αδελφιών. Well done guys and welcome to Nicosia!



Oinoscent, Αθήνα (Τ: 00302103229374)

Η κάρτα κρασιών αλλάζει κάθε 10 μέρες. ‘Οτι έχω πιει εδώ είναι σίγουρα απολαυστικό και ψαγμένο.



Η κάρτα φαγητού είναι ενδιαφέρουσα. Επιπλέον προσφέρεται επιλογή τυριού και αλλαντικών. Τα συγκεκριμένα προϊόντα σερβίρονται στα 50 γραμμάρια και καλείσαι να φτιάξεις το δικό σου πλατώ. Μου αρέσει αυτό.

Η ποικιλία από βιολογικά ψωμάκια με χειροποίητο προζύμι με αλατσοελιές Κρήτης είναι απολαυστική, ενώ ο ταραμάς ντομάτα ήταν συγκλονιστικός.



Το μπουρέκι μυρωδικών χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, ήταν όμως απολαυστικό με το κρασί. Το ταρτάρ φιλέτου νεαρού μόσχου με αυγό ορτυκιού με απογοήτευσε λιγάκι – την προηγούμενη φορά ήταν γευστικότερο.



Brunello, Αθήνα (Τ: 00302107248889)

Το Brunello είναι πάντα μια εξαιρετική πρόταση για γεύμα νωρίς το απόγευμα ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.



Πάντα απολαμβάνω ψάρι καρπάτσιο ή μια σαλάτα με κρύες γαρίδες. Τέλειωμα με πάστα ψαρικών, η οποία ήταν αρκετά γενναιόδωρη στο αλάτι.



Ο σερβιτόρος ήταν εξαιρετικός, ευχάριστος, με άποψη και χιούμορ. Η περιγραφή του για το κρασί που επέλεξα «είναι ντροπαλό, αργεί να ξεδιπλωθεί» με ξεπέρασε.

Στα συν η ανάρτηση στην κάρτα κρασιών τριών επιλογών από το οινοποιείο Μακαρούνας της Κύπρου μας. Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός αυτό.



Το τυραμισού στο τέλος ήταν πληθωρικό μεν, κάπως αδιάφορο δε. Στα πλην τα κατηφορικά καθίσματα στο πεζοδρόμιο – ιδιαίτερα αν καθήσεις στις 2 άκρες, δυσκολεύεσαι να ισορρροπήσεις.



Τυροκομείο Κωσταρέλου, Αθήνα (Τ: 00302107259000)

Κάνε μια στάση στο μαγαζί αυτό και αγόρασε εξαιρετικό ρυζόγαλο από αιγοπρόβειο γάλα και εθιστικά παραδοσιακά παξιμάδια ΜΑΝΟΥΣΟΣ με χαρούπι. Απλά ενθουσιάστηκα!




OIKEIO, Αθήνα (Τ: 00302107259216)


Πρώτη φορά πήγα. Το μαγαζί είναι όμορφο με ιδιαίτερη διακόσμηση στο εσωτερικό.



Το σέρβις ήταν αρκετά αγενές και κάπως απόμακρο. Με μεγάλη δυσκολία κατάφερνες να τραβήξεις την προσοχή των σερβιτόρων να παραγγείλεις. Η ποσότητα κρασιού στο ποτήρι είναι πολύ γενναιόδωρη ενώ η ελληνική σαλάτα ήταν φρέσκα και χορταστική. Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο ήταν απολαυστικοί ενώ το αρνάκι λεμονάτο με καροτάκια και ρύζι ήταν σωστά μαγειρεμένο.




bottom of page