top of page

Λευκωσία και Αθήνα ... (μέρος 1)

Bavaria meets Cyprus, FORK Food Market (Τ: 97867161)


Το έφαγα πρώτη φορά στην υπαίθρια αγορά FORK Food Market και έπαθα πλάκα. Χειροποίητο αρνίσιο Bavarian λουκάνικο σε τραγανή ψημένη κυπριακή πίτα. Καταπληκτικό! Η Γερμανίδα Μόνα ζει στη Πάφο εδώ κι ένα χρόνο και πρόσφατα άνοιξε το δικό της χώρο για takeaway και event service, όπως αναφέρει στην επαγγελματική της κάρτα.



Στο μενού στο FORK υπήρχαν 2 επιλογές λουκάνικου, το αρνίσιο και το χοιρινό. Επιπρόσθετα η Μόνα φτιάχνει τις δικές της σάλτσες, μια γλυκιά και μια πικάντικη. Δεν μένει παρά να επισκεφθείς τον λογαριασμό της στο facebook και στο instagram, καθώς και την ιστοσελίδα & online shop της για να ενημερωθείς πως μπορείς να προμηθευτείς τα εξαιρετικά λουκάνικα και σάλτσες της.



Η φουκού του Γιακουμή, ‘Εγκωμη, Λευκωσία (Τ: 22353512)


Το ανακάλυψα πρόσφατα – μου το σύστησε στενή μου φίλη.

Ο χώρος δεν λέει πολλά, δεν έχει ιδιαίτερη αισθητική ή χαρακτήρα. Πιθανόν να χρειάζεται σουλούπωμα και αξιοποίηση της βεράντας στο μπροστινό μέρος. Το χοιρινό σουβλάκι όμως, γενικά το φαγητό, είναι εξαιρετικό. Η σαλάτα ήταν φρεσκοκομμένη και δροσερή και οι λοιπές επιλογές μας ήταν σωστές στο ψήσιμο και πολύ εύγεστες. Δοκίμασα λουκάνικο, παστουρμά και καταπληκτικό βοδινό συκώτι. Κάποια χορτοφαγικά πιάτα που επιλέξαμε, μανιτάρι και κίτρινες πιπεριές, ήταν επίσης νόστιμα.



Στα πλην η περιορισμένη επιλογή για μπύρα και κρασί. Θα μου άρεσε να δω 2-3 αξιόλογες τοπικές προτάσεις στο μενού όσον αφορά στο κρασί.



Συνοψίζοντας, επισημαίνω ότι το σουβλάκι είναι καταπληκτικό και αν είσαι λάτρης του είδους, δεν μένει παρά να το επισκεφθείς. Θα το απολαύσεις! Η κερασμένη πίτα με μέλι στο τέλος ήταν νόστιμη.





Τοπικά Μεζέ Μπαρ, Λευκωσία (Τ: 94041900)


Το αγαπώ. Μου αρέσουν πολύ οι ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού τους. Αρχίσαμε το γεύμα μας με το πιάτο ημέρας, τη συγκλονιστική μελιτζάνα και ακολούθως την ιδιαίτερη δροσερή σαλάτα με κολοκύθι, κρέμα αβοκάντο, πινόλια & ώριμο χαλλούμι. Συνεχίσαμε με τα σπουδαία ΤΟΠΙΚΑ dumpling, το απολαυστικό καρπάτσιο ψαριού με κονφί λεμόνι, ανθό αλατιού & τζελ ανανά-πόμελο και τα σκιουφικτά (είδος ζυμαρικών) με γαρίδες, κρέμα καρύδας, τσίλι & ούζο.




Ολοκληρώσαμε με 2 πιάτα από την ενότητα «ΨΑΡΙ», τον κυπριακό τόνο με ταλιατέλες λαχανικών & πικάντικο λαδολέμονο και το χταπόδι με σταφυλόμελο, κρέμα κόκκινης φακής & τζελ ούζου.

Στο τέλος, επιλέξαμε τη νόστιμη τάρτα λιβανέζικου μαχαλεπί με φρούτα και σορμπέ εποχής & σιρόπι δυόσμος. Απόλαυσα την κάθε μπουκιά!



Το sauvignon blanc που επιλέξαμε του οινοποιείου Μακαρούνας δεν ικανοποίησε. Αν θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι, είναι το κάπως αγέλαστο σέρβις. Σωστή εξυπηρέτηση αλλά ίσως πιο εγκάρδια?



Eprepe Bar, Αθήνα


Πήγα πρόσφατα αργά το βράδυ, μετά από παράσταση στο Ηρώδειο και δεν πρόλαβα την κουζίνα ανοιχτή. ‘Εριξα όμως μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον μενού του με επιλογές για BITES, όπως ταρτάρ κολοκύθι/κινόα/τσίλι/κοπανιστή, γκασπάτσο & προζυμένιο τοστ, πολέντα ταραμάς/γαρίδα/χόρτα εποχής, φασολάκια & κολοκύθια στα κάρβουνα, μύδια στα κάρβουνα, μπέργκερ μπακαλιάρου – πολύ λυπήθηκα που δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω – και χοιρινό κονφί με γαλατόψωμο/πίκλες/ραπανάκι & μουστάρδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα γλυκά, ιδιαίτερα η πάβλοβα κρέμα πορτοκάλι/μαγειρεμένα & ωμά φρούτα/σαντιγί.



Με ξάφνιασαν ευχάριστα τα σπιτικά χειροποίητα και παρασκευασμένα στην κουζίνα του μαγαζιού πατατάκια τσιπς με ελαιόλαδο και λάϊμ. Τα δε φασόλια γίγαντες βρασμένα και μετά στο τηγάνι με πάπρικα και αλάτι ήταν εθιστικά! Και τα δύο συνοδευτικά ήταν εξαιρετικά.

Οι πελάτες ήταν ως επί το πλείστον νεαρά παιδιά την ώρα που το επισκέφθηκα αλλά τα μεσημέρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρουσιάζει άλλη εικόνα ηλικιακά.



Τα κοκτέιλ ήταν εξαιρετικά. Το Dry Martini μου ήταν σούπερ, από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Τα δε φασόλια «σνακ» ακόμα τα λιγουρεύομαι.



The Bar in front of the Bar, Αθήνα


Μου αρέσει το μαγαζί αυτό αν και δεν έχω πάει στο μπαρ στον εσωτερικό χώρο – μόνο στον μπροστινό, εξωτερικό χώρο. Το κοκτέιλ που επέλεξα με βάση το Tanqueray gin δεν με ικανοποίησε. Το βρήκα πολύ ελαφρύ όσον αφορά στο αλκοόλ, μάλλον με παρέπεμπε σε αναψυκτικό. Προσφέρεται όμως για ποτάκι στο πεζοδρόμιο και χάζεμα στον κόσμο που πηγαινοέρχεται.

bottom of page