top of page

Λίγο Λεμεσό, λίγο Λάρνακα και λίγο ... Πρωταρά

Uluwatu Specialty Coffee, Λεμεσός (τηλ 25222191)


Ενδιαφέρον το κρύο ρόφημα με three cents cherry και καφέ εσπρέσσο. Ανυπομονώ να δοκιμάσω και το three cents pink grapefruit με ρόφημα matcha! Μπράβο!



The Forest Breakfast Brunch Lunch, Ορόκλινη (τηλ 96574681)


Απρόσμενα και εντελώς αναπάντεχα εδώ απόλαυσα, αν και δεν είμαι χορτοφάγος, το απόλυτο vegan σουβλάκι στην πίτα, ένα νόστιμο γύρο επίσης στην πίτα και «μπέικον». Μπορείς να τα συνοδεύσεις με διαφορετικά είδη σάλτσας, όπως ένα ιδιαίτερο χορτοφαγικό τζατζίκι.



Όλα φτιάχνονται στο μαγαζί από την αρχή με χρονοβόρες διαδικασίες και παρασκευές, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη.

Το μαγαζί δεν λέει πολλά αλλά το φαγητό είναι πολύ νόστιμο, αυτά τουλάχιστον που δοκίμασα.



Τους συνάντησα ξανά στην αγορά φαγητού Fork Food Market αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με την παρουσίαση – θα προτιμούσα τις σάλτσες στο πλάι και όχι πάνω στο φαγητό με ζικ ζακ ... μανούβρες.



Dionysus Mansion, Λεμεσός (τηλ 25222210)


Πήγα για πρώτη φορά – ούτε εγώ δεν το πιστεύω αλλά λόγω διάφορων συγκυριών όλο και το ανέβαλα - πρόσφατα καθημερινή μεσημέρι. Η αυλή του, το καλοκαίρι το μαγαζί μεταφέρεται έξω, είναι όλα τα λεφτά. Είναι πραγματικά μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης. Στην κουζίνα βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός σεφ Δημήτρης Χαϊδεμένος, εδώ και περίπου 6 χρόνια. Το κάθε πιάτο που έρχεται στο τραπέζι είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με μεράκι. Χρησιμοποιείται μόνο κυπριακό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά και κρεατικά και στηρίζουν τα ντόπια προϊόντα και την τοπική αγορά. Σύστασή τους να μοιραστούμε τα πιάτα του καταλόγου μεταξύ μας.



Αρχίσαμε το φαγοπότι με χειροποίητο ψωμάκι και 2 ζεστά ορεκτικά, τα dumplings λευκαρίτικου τταβά γεμιστά με αρνίσιες μπουκιές – μάλλον αρνίσιο κιμά - και ντολμαδάκι «γιαλαντζί» γεμιστό με λεμονάτο ρύζι τυλιγμένα σε φύκι της θάλασσας «νόρι». Συνεχίσαμε με 3 κύρια πιάτα, ένα φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με χαλούμι, αποξηραμένη ντομάτα & ελιά τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο και σερβιρισμένο με νιόκι από κολοκάσι, ένα μαύρο χοίρο «iberico σεφταλιά» τυλιγμένο σε φύλλο σελινόριζας αντί μπόλια, συνοδευμένος με τηγανιτό παστίτσιο – αν και ινσταγκραμικά δεν ήταν ότι καλύτερο, γευστικά με αποθέωσε, το απόλαυσα πολύ - και μοσχαρίσια μάγουλα «μουσακά» με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, αφρό πατάτας και κρέμα μορνέ γραβιέρας – δεν θύμιζε μουσακά και βρήκα ανύπαρκτη τη μελιτζάνα.



Στο τέλος τα γλυκά, οι λουκουμάδες churros με βουτυρόκρεμα κυπριακού καφέ, αλμυρή καραμέλα & παγωτό Κουμανταρίας και το μιλφειγ αναρόκρεμας με τραγανές στρώσεις μπισκότου με μέλι και σουσάμι ήταν αξιοπρεπέστατα.



Αντιλαμβάνομαι και επισημαίνω και σίγουρα επικροτώ την Κυπριακή παράδοση μας με ένα σύγχρονο τουίστ στα πιάτα του σεφ, αλλά τα βρήκα βαρυφορτωμένα και σίγουρα τα συγκεκριμένα αρμόζουν πολύ περισσότερο σε ένα χειμωνιάτικο μενού – θα προτιμούσα κάτι πιο ανάλαφρο, περισσότερο καλοκαιρινό με προϊόντα εποχής.

Το σέρβις είναι ευγενικό και επεξηγηματικό. Στα συν η επιλογή από 7 είδη κουμανταρίας για dessert wine – δοκίμασα μια εξαιρετική του κτήματος Τσιάκκα του 1917.



Golden Monkey Thai restaurant, Λεμεσός (τηλ 25834343)



Παρασκευή βράδυ και ήταν σχεδόν άδειο. Διαλέξαμε το καλύτερο τραπέζι και αφεθήκαμε να απολαύσουμε τα ενδιαφέροντα με εντυπωσιακή εμφάνιση και παρουσίαση κοκτέιλ και το αρκετά νόστιμο θαϋλανδέζικο φαγητό. Επιλέξαμε τα vegetable spring rolls, το κάπως flat στη γεύση chicken satay, το νόστιμο pad thai chicken, το grilled duck breast, το stir fried beef holy basil και το green curry prawn – αν και νόστιμο ήταν αρκετά νερουλό.



Απογοητεύτηκα με το sticky rice με μάνγκο και γάλα καρύδας αλλά λάτρεψα, γενικά λατρεύω, το παγωτό durian.



Τα ρολάκια με σοκολάτα και παγωτό δεν με εντυπωσίασαν.



Στοά Urban Kitchen, Λεμεσός (τηλ 97910594)


Ο χώρος στη στοά είναι όμορφος. Η αυλή στο πίσω μέρος είναι ευρύχωρη και αρκετά ευχάριστη. Ο καφές είναι ποιοτικός και αγαπώ πολύ την ατμόσφαιρα του μαγαζιού.



Παράγγειλα το croque madame. Θα προτιμούσα να δω κάτι παρασκευασμένο με περισσότερη φαντασία και δημιουργία παρά τις φέτες «σλάις» και το τυποποιημένο, φτιαχτό τηγανιτό αυγό, την κάπως μαραμένη, και εύκολη λύση, χιλιοπαρουσιασμένη πράσινη σαλάτα.




Flamingo Beach Bar, Πρωταράς (τηλ 23831610)


Μούτρωσα με την παρουσίαση των αλοιφών, ταχίνι και ταραμά, που παραγγείλαμε όταν καθήσαμε για ένα ποτό αργά το απόγευμα.



Yianna Marie Beach, Πρωταρας (τηλ 23814446)

Πιες ένα ποτό στο μπαρ του μαγαζιού αυτού δίπλα στη θάλασσα γύρω στο μεσημέρι. Η ατμόσφαιρα είναι ανεβασμένη, ο dj βάζει μουσική που σε βάζει σε mood διακοπών, σε παρασύρει να χορέψεις ... και η διάθεση ανεβαίνει! Μια all day διασκέδαση δίπλα στο κύμα!



Evalena kiosk Bar and Restaurant, Πρωταράς (τηλ 23832222)


Ήταν το μόνο μαγαζί στην περιοχή το οποίο ήταν ανοικτό στις 8.30 το πρωϊ για καφέ. Ο καφές είναι ποιοτικός. Εκτιμώ το Κυπριακό ψωμί στο toasted σαντουϊτς αλλά όσον αφορά την παρουσίαση, το μαύρο, μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος θα αναφέρω ότι δεν ήταν ότι καλύτερο. Ούτε η ποιότητα του τυριού ικανοποίησε.



bottom of page