top of page

καλοκαιρινές βόλτες


1842 που τον τζιησβέ … στο freddo, Φαρμακάς (99631175)

Αφορμή να επισκεφθώ το 1842 ήταν μια πρόσκληση γενεθλίων αγαπημένου φίλου για brunch. Στη βεράντα του μαγαζιού, ακόμα και στον εσωτερικό χώρο του, θα τα βρεις όλα: ευχαρίστηση, φιλοξενία, νοστιμιά αλλά και φρέσκα, τοπικά προϊόντα από το χωριό. Ακόμα και το τοπικό κρασί του κτήματος Santa Irene, ενός σύγχρονου οινοποιείου με κυπριακές ποικιλίες – δοκίμασα 2 λευκά και 1 κόκκινο και ξεχώρισα το Malaga Classic (ημίξερος λευκός) – είναι αξιοπρεπέστατο.

Δυσκολεύομαι όμως να συγχωρήσω το εμφιαλωμένο νερό Φαρμακά στο μπουκάλι – όταν ρωτήθηκε ο συμπαθέστατος ιδιοκτήτης γιατί δεν σερβίρουν νερό από την βρύση, το δικαιολόγησε ότι ο κόσμος προτιμά το νερό στο μπουκάλι. Παράξενο!

Εντυπωσιάστηκα από το καλοσώρισμα που μας περίμενε στο τραπέζι - ένα καλάθι με Αρτοποιήματα αποτελούμενο από χαλουμωτή, ελιόπιτα, ψωμί χωριάτικο με προζύμι, κουλούρι χωριάτικο, παξιμάδι, κέικ γεωγραφίας, βούτυρο και σπιτικές μαρμελάδες. Το μενού περιλαμβάνει την Γκουρμέ Πομιλοροτηγανιά, ντομάτα, κρεμμύδι, φέτα και αβγά τηγανητά σερβιρισμένα με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί, τη Κυπριακή Ομελέτα – αβγά, χαλούμι, μπέικον κρασάτο, ρόκα, σπανάκι και ντοματίνια, φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και πράσινη σαλάτα - το 1842 Παραδοσιακό Μπούκκωμα (για 2 άτομα) με όλα τα καλούδια – φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί, τηγανιτά αβγά, εξαιρετικό λουκάνικο, μπέικον κρασάτο, χαλούμι, μαύρες ελιές, αναρή, ντομάτα, αγγουράκι, βούτυρο, χαρουπόμελο και σπιτικές μαρμελάδες. Ωραία ιδέα και τα Κολοκούθκια με τα αφκά – ένα πιάτο έκπληξη και πολύ νόστιμο με κολοκούθκια στυλ τεμπούρα, σπανάκι, αβγά και μια σάλτσα από γιαούρτι, πάπρικα, ταχίνη και λάιμ. Μου άρεσαν όλα τα πιάτα και τα βρήκα πολύ πετυχημένα, τόσο στην παρουσίαση όσο και στην γεύση.

Το μενού συμπληρώνουν 4 πλατώ (platters) με διάφορους συνδυασμούς προιόντων και ενδιαφέροντα ονόματα όπως Λαξιά, Σταυρόπευκος, Παπούτσα και Παμπουλή! Σερβίρονται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ενώ τα υπόλοιπα μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Τέλος, το μαχαλεπί σερβιρισμένο με παγωτό ήταν ονειρεμένο!

Το μενού υπογράφει ο σεφ Σταύρος Γεωργίου και σίγουρα θα προσέξεις τη μεγάλη φωτογραφία του κρεμασμένη στον τοίχο της εισόδου, κάτι που βρήκα υπερβολικό, όσο «celebrity» και να είναι ο σεφ.

Στα συν του μαγαζιού ο πολύ συμπαθητικός ιδιοκτήτης, ο Παναγιώτης και οι μαύρες φανέλες του προσωπικού με το λογότυπο 1824 και το σλόγκαν τους. Είναι ευρύχωρο, η βεράντα είναι ωραία και δροσερή και το χωριό παρουσιάζει ενδιαφέρον- το 1842 είναι υποσχόμενο, θα επέστρεφα ευχαρίστως!


Τρεις και ο Κούκος, Λευκωσία (22320380)

Είναι ένα συμπαθητικό Ελληνικό μεζεδοπωλείο με ένα μενού όλο εκπλήξεις, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, σε ένα σπιτάκι με ωραία αυλή. Το μενού περιλαμβάνει επιλεγμένα μοσχαρίσια κρέατα Αργεντινής, αρνίσιο παιδάκι Χιλής, χοιρινό Ιberico και διάφορα μεζεδάκια και γεύσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Χριστόδουλος, ο διαχειριστής, όπως αποκάλεσε τον εαυτό του, ενημερώνει και επεξηγεί το μενού χρησιμοποιώντας ipad. Τον βρήκα κάπως ανυπόμονο, ευγενικό μεν αλλά κάπως νευρικό και χωρίς να σηκώνει αστεία, μέχρι η παρέα μου των 5 ατόμων να αποφασίσει τι θα φάει. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε γρηγορότερα αν είχαμε το μενού μπροστά μας, αν και ομολογώ ότι μου άρεσε η προσωπική επαφή.

Κρεατοφαγικό λοιπόν το μενού του Κούκου με rib eye στέικ, iberico μπριζολάκια, εξαιρετικό βοδινό συκώτι, εύγεστο κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και σαλάτες με φρέσκα υλικά μεν αλλά υστερούσαν στο dressing και στο ελαιόλαδο. Βρήκα πως όλα τα κρεατικά, ακόμα και η νόστιμη καπηρωμένη πίτα, ήταν γενναιόδωρα στο αλάτι. Ειδική αναφορά στις φλογέρες αναρής και στους κολοκυθοκεφτέδες που ήταν πολύ νόστιμες.

Μούτρωσα με το 1ο μπουκάλι κρασί που παραγγείλαμε – σωστή θερμοκρασία αλλά ήρθε στο τραπέζι ανοικτό! Το 2ο ανοίχτηκε μπροστά μας!

Κερασμένα στο τέλος τα 3 γλυκά, το σιάμαλι, η πανδαισία (μους σιμιγδάλι) και το κέϊκ ινδοκάρυδο – όλα σερβιρισμένα με παγωτό και αρκετά νόστιμα.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα, αν και τσιμπάνε λίγο οι τιμές!


Serena Beach Bar, Πρωταράς (23833000)

Ο χώρος είναι εντυπωσιακός με ωραία μπαμπού φωτιστικά να κρέμονται σκορπισμένα στο χώρο! Επιλέξαμε να παραγγείλουμε μόνο ορεκτικά. Δοκίμασα beef carpaccio, το οποίο ξεχώρισα, λαυράκι ceviche και spicy tuna tartar – δεν ήταν κακά, αλλά θεωρώ ότι ο χρόνος που αφέθηκε το ψάρι στη μαρινάδα για να ψηθεί ήταν υπερβολικός - γαρίδες στη σχάρα, μια επιλογή που δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο για να σε συναρπάσει και φρέσκα μύδια, τα οποία ξεχώριζαν για την ωραία παρουσίαση, αλλά όχι την γεύση – δεν καταφέραμε να φάμε όλο το πιάτο. Η παρουσίαση των πιάτων είναι εντυπωσιακή αλλά δεν θα ισχυριστώ το ίδιο και για το αποτέλεσμα.

Αναφέρω επίσης ότι επιλέξαμε ένα κυπριακό λευκό, Μωροκανέλα του Άη Αμπέλη – ένα ευχάριστο, αρωματικό λευκό κρασί – το οποίο πραγματικά απόλαυσα!

Το σέρβις είναι ευγενικό αλλά εξπρές – παραγγείλαμε μόνο starters και ζητήσαμε να έρθουν ένα-ένα – δεν εισακουστήκαμε, ήρθαν όλα μαζί και πολύ πολύ γρήγορα!

Μούτρωσα επίσης με την πολιτική του καταστήματος να μην κάνουν κράτηση για φαγητό για λιγότερα από 4 άτομα. Μας κάνανε όμως το χατίρι (!!!) και μας δεχτήκανε, μια παρέα των 2 ατόμων!


New Helvetia Hotel, Πλάτρες (25421348)

‘Εχω αδυναμία και πολλές παιδικές αναμνήσεις από τις Πλάτρες - με γιαγιά και παππού από τα Μαντριά - ήμουν συχνός θαμώνας. Χαίρομαι που βλέπω το χωριό να ζωντανεύει ξανά! Πήγαμε λοιπόν για brunch στο ξενοδοχείο New Helvetia Κυριακή στις 11 το πρωί. Η βεράντα του ξενοδοχείου είναι όλα τα λεφτά. Η θέα είναι μοναδική! Το μενού περιλαμβάνει αβγά benedict με σολωμό, αναρή, και σάλτσα hollandaise, αβοκάντο με μανιτάρια σε προζυμένιο ψωμί και το ultimate grilled cheesesandwich - το οποίο και λάτρεψα. Στο τέλος μοιράστηκα με την παρέα μου το AnariFrench Toast με μαρμελάδα μόσφιλο και φρέσκα μούρα – όχι κακό αλλά θα το προτιμούσα με άλλο είδος ψωμί!

Ανυπομονώ να επιστρέψω βράδυ. ΄Εχω ακούσει τα καλύτερα, ιδιαίτερα για το κέικ σοκολάτας που φτιάχνει η Σοφία.


Lasmari beach bar, Παραλία Λάντα, Αγία Νάπα (99220787)

Ενδιαφέρον χώρος ακριβώς μπροστά στην παραλία με ξαπλώστρες και διάφορου τύπου καρέκλες/πουφ. Στο χώρο του μαγαζιού θα βρεις αναπαυτικές ψηλές καρέκλες και τραπέζια στην μια πλευρά του μπαρ, χαμηλά τραπέζια στην άλλη. Υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος όπου προσφέρεται υπηρεσία take away και μπορείς να καθήσεις να φας εκεί. Γενικά το μενού δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει επιλογή προγεύματος εκτός από τα 4 είδη μπολ με γκρανόλα τα οποία βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. Δοκίμασα το Εξωτικό με ανανά, μάνγκο, ψίχα καρύδας, γάλα καρύδας, σπόρους τσία, αμύγδαλα και σπιτική γκρανόλα και το Βατόμουρα με βατόμουρα, μπανάνα, ελληνικό γιαούρτι, φρέσκο δυόσμο, σπόρους τσία και γκρανόλα. Η παρουσίαση ήταν ωραία, ήταν δροσιστικό και απολαυστικό εκείνη την πολύ ζεστή μέρα στην παραλία Λάντα.

Στο σέρβις είναι νεαρά κορίτσια, μάλλον μαθήτριες, χωρίς σχετική πείρα και φινέτσα.


Riva, Μαρίνα Αγίας Νάπας (23250025)

Πήγα γύρω στις 11. Το εστιατόριο ανοίγει στις 13.00 – δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το φαγητό, αν και δεν άκουσα τα καλύτερα σχετικά. Θα επιστρέψω δριμύτερη με εντυπώσεις, μόλις δοκιμάσω. Η παραλία με τις ξαπλώστρες είναι συμπαθητική αν και νοιώθω ότι κάτι λείπει – ίσως να φταίνε τα χρώματα του χώρου?

Η ξαπλώστρα στοιχίζει 20 ευρώ για ενοικίαση και υπάρχει μπαράκι με μενού παραλίας όπου μπορείς να παραγγείλεις και να απολαύσεις «bites» στη θάλασσα. Πρώτη επίσκεψη - επέλεξα να μην μείνω, η αφόρητη ζέστη το έκανε ανεπιθύμητο!


Τσιπουράκι Μεζεδάκι, Πρωταράς (70002225)

Μούτρωσα από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στη δεύτερη επίσκεψη μου εκεί. Το σέρβις ήταν ψυχρό, μονολεκτικό, απόμακρο και κάπως απότομο. Οι επιλογές μας αυτή την φορά ήταν χορτοφαγικές - τα 4 μέλη της παρέας μου ήταν χορτοφάγοι.

Ομολογώ ότι ανυπομονούσα να φάω τους κολοκυθοκεφτέδες. Μούτρωσα όταν βρήκα τρίχα στη δεύτερη δαγκωματιά, την τράβηξα και ήταν μεγάλη. Σιχάθηκα! Δεν το ανάφερα καν γιατί απογοητεύτηκα πολύ από όλα τα πιάτα. Η συνοδευτική σαλάτα στα 2 κυρίως πιάτα, το χταπόδι σχάρας με ταραμά και το vegan pork belly ( Seitan) με πουρέ γλυκοπατάτας,, που παραγγείλαμε ήταν μαραμένη και απογοητευτική. Ακόμα και το ρυζόγαλο που παράγγειλα για take awayήταν απογοητευτικό. Δεν είναι να διερωτάσαι πως μπορέσαμε και βρήκαμε τραπέζι για 5 άτομα μερικές ώρες πριν. Σίγουρα διαγράφεται από την λίστα μου!


bottom of page