top of page

Γαστρονομικά νέα ...

Le Deli Robuchon, Αγία Νάπα (Τ: 23300570)


Το επισκέφθηκα καθημερινή αρχές Ιουλίου νωρίς το βράδυ, γύρω στις 6 μμ. Ήταν άδειο, μόνο ένα τραπέζι ακόμα.



Το λάτρεψα. Δοκίμασα ταρτάρ τσιπούρας με dressing φρούτων του πάθους, καρμπονάρα με μαλακό αυγό ποσέ και μους parmigiano και για κυρίως κατέληξα μετά την ένθερμη υπόδειξη της σερβιτόρας στον μπακαλιάρο σε κουσκούς μπρόκολου με βότανα και λάϊμ.



Φανταστικό το ρυζόγαλο με αλατισμένη καραμέλα και σάλτσα βουτύρου στο τέλος. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.



Alley, Λεμεσός (Τ: 99402221)


Δεν έχω λόγια γι’ αυτό το νέο μαγαζί. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Ο χώρος ή μάλλον η αυλή είναι πανέμορφη. Το σέρβις είναι αβίαστο, φιλικό και άμεσο. Το δε φαγητό καταπληκτικό. Με συνεπήρε η απλότητα και η νοστιμιά του. Αρχίσαμε με το προζυμένιο ψωμί – αν και από φούρνο, ήταν εξαιρετικό - με ελιές και στη συνέχεια δοκίμασα τις ντομάτες, βασιλικό, σουμάκι, πινόλια, τα λαχανικά σχάρας με ταχίνι ulfra, αλάτι Ακάμα, το καταπληκτικό labneh με νεκταρίνια, φυστίκι Αιγίνης, φασκόμηλο και το θεϊκό αν και όχι τόσο ινσταγκραμικό και φωτογενές λάχανο.





Ακολούθως ήρθαν στο τραπέζι οι εξαιρετικά τραγανές πατάτες με preserved lime yoghurt, κόκκινο κρεμμύδι πίκλα, αρωματικά, η σαρδέλα με ντομάτα και μαυρομάτικα φασόλια (λουβί) σε τοστ και η τσιπούρα με ρεβίδι, δενδρολίβανο.



Κορυφαίο το μυλοκόπι τυλιγμένο σε κληματόφυλλο, ελαιόλαδο – κυριολεκτικά το λάτρεψα. Στο τέλος, το μπούτι κοτόπουλο με berbere, γιαούρτι, δυόσμο για τους κρεατοφάγους της παρέας – αν και γευστικό με άφησε αδιάφορη λόγω των προαναφερθέντων επιλογών.



Τα 3 γλυκά εξίσου εντυπωσιακά. Το σορμπέ μαύρης σοκολάτας με candied πορτοκάλι, αμύγδαλο και το cheesecake με αλατισμένη καραμέλα, gianduja σοκολάτα, φουντούκι ήταν πεντανόστιμα. Τρίτο στη σειρά προτίμησης το σου με passion fruit, μάνγκο – με χάλασε λίγο η υπερβολική ποσότητα φρέσκας κρέμας.



«We keep it simple» μου ανέφερε ο Chris aka Χριστόφορος Τοφαρίδης – μου αρέσει να τον αποκαλώ Chris από το ίνσταγκραμ του – και εστιάζουν στη γεύση, στο να θέλεις να έρθεις ξανά και ξανά. Το φαγητό είναι βασισμένο στα τοπικά, εποχικά προϊόντα και το μενού αλλάζει συχνά ανάλογα με το τι θα βρει ο σεφ στη λαχαναγορά. Τους βγάζω το καπέλο! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.



Θα σχολιάσω καλοπροαίρεται το μήνυμα που μου στάλθηκε για επιβεβαίωση της κράτησης. Το βρήκα αρκετά αυστηρό, αν και με διαβεβαίωσαν ότι είναι τυποποιημένο και δεν το κρύβω ότι θορυβήθηκα. Χρειάστηκε να επιβεβαιώσω τη κράτηση, στέλλοντας τα στοιχεία μου ξανά και προειδοποιήθηκα ευγενικά ότι αν δεν παρουσιαστώ σε 15 λεπτά από την ώρα κράτησης μου, θα χάσω το τραπέζι και αν αλλάξει ο αριθμός ατόμων της κράτησης, να είμαι προετοιμασμένη να μοιραστώ το τραπέζι με άλλους. ‘Ισως, λέω μήπως, να χρειάζεται αναθεώρηση;



Za’atar Lebanese Bakery, Λάρνακα (T: 24100109)


Τυχαία στάθμευσα το αυτοκίνητο μου κοντά στο μαγαζί αυτό, παρόλο που είχα ακούσει ότι κάνει νόστιμα φαλάφελ. Φεύγοντας από τη Λάρνακα δεν αντιστάθηκα να παραγγείλω take away. Αν και νόστιμα τα φαλάφελ, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ξετρελάθηκα.



Απολαυστικό όμως το zaatar & labneh saj με θυμάρι, σουσάμι, σουμάκ, λάδι και κρέμα γιαουρτιού.



Paul’s Coffee Roasters, Λάρνακα (Τ: 24333206)


Μου αρέσει πολύ. Σε πρόσφατη μου επίσκεψη έφαγα καταπληκτική μπάρα ταχίνι. Well done!



Μπέικ ον γουντ, Λατσιά, Λευκωσία (Τ: 22524877)


Το ανακάλυψα αρχές Ιουλίου. Είναι μικρό και η ιδιοκτήτρια και φουρνάρισσα είναι νεαρή και πολύ συμπαθητική. Εδώ θα βρεις διάφορα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, όπως τυρόπιτα, τυρόψωμο, ελιά κουλούρι, κοτόπιτα, pizza burger crust mozzarella. Κορυφαία το ρυζόγαλο και γαλακτομπούρεκο!



Αν θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι θα ήταν η απλή τοποθέτηση των προϊόντων πάνω στο πάγκο. Θα ήθελα κάτι παραπάνω και ίσως πιο οργανωμένο.


bottom of page