top of page

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ που να πας, τι να φας


Η πρώην πρωτεύουσα της Γκιουγκοσλαβίας και νυν της Σερβίας μπορεί να μην είναι αγαπημένος προορισμός για τους περισσότερους ταξιδιώτες, αλλά τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και η φθηνή ζωή είναι λόγος να σε κάνουν να θες να την επισκεφτείς.

Είναι όμως μια ευχάριστη πόλη, παρόλο το βεβαρημένο παρελθόν της και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, για να την περπατήσεις. Υπάρχουν αρκετά πράγματα να επισκεφτείς και έχει αρκετά όμορφα, μεγαλοπρεπή και ενδιαφέροντα κτίρια. Μια πόλη ζωντανή με έντονη νυχτερινή ζωή, με υπέροχα εστιατόρια, πολλά καφέ και αμέτρητα μπαρ.

Στο Βελιγράδι όλοι καπνίζουν, κάτι που πολύ συχνά μπορεί να ενοχλήσει.

Οι ντόπιοι, αν και σου δίνεται η εντύπωση ότι είναι απρόσιτοι και ψυχροί, σε διαψεύδουν. Σε αρκετές περιπτώσεις που χρειάστηκα τη βοήθεια περαστικών, ήταν πολύ εξυπηρετικοί και φιλικοί.




Δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, δεν χρησιμοποιούν το ευρώ και η χρήση του κινητού είναι αποθαρρυντική. Η χρέωση είναι ψηλή. Απλά όπου καθίσεις, αναγκάζεσαι να συνδεθείς με το wifi. Σου θυμίζει κάτι? Επιπλέον θα κάνεις χρήση του χάρτη της πόλης, κάτι που ξεχάσαμε τελείως.


Θα πετάξεις με Wiz Air από Λάρνακα κατευθείαν για Βελιγράδι. Μια πτήση διάρκειας περίπου 2 ½ ωρών.


Υπάρχουν 2 τρόποι να πας στο κέντρο από το αεροδρόμιο. Είτε με το λεωφορείο A1 στη Slavija square, είτε με ταξί. Θα πάρεις voucher με την τιμή ανάλογα με τον προορισμό σου από το μικρό taxi counter αφού περάσεις από τον έλεγχο. Πρόσεξε γιατί υπάρχουν πολλά παράνομα ταξί που καραδοκούν να σε μεταφέρουν με πολύ ακριβότερη χρέωση. Η χρέωση για το κέντρο είναι 3000 dinars (25 ευρώ).


Χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα Revolut για μετατροπή νομίσματος χωρίς ψηλές χρεώσεις.


Σημείο συνάντησης η Republic Square. Κάνε το αφετηρία σου για να ξεκινήσεις να βλέπεις τα βασικά αξιοθέατα. Εδώ βρίσκεται το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο και το Μνημείο του Πρίγκηπα Μιχαήλο, το οποίο είναι το αγαπημένο σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης.






Περπάτησε την παλιά πόλη (Stari Grad). Χάζεψε και θαύμασε τα υπέροχα γκράφιτι στους δρόμους της.





Δες μια παράσταση στο Εθνικό Θέατρο. Παρακολούθησα παράσταση όπερας (Αϊντα) - το εισιτήριο στοίχισε μόνο 300 δηνάρια το άτομο (3 ευρώ). Αξίζει, απλά και μόνο να θαυμάσεις το εσωτερικό του θεάτρου.



Kalemegdan. Ανεβαίνοντας στο φρούριο, θα απολαύσεις εκπληκτική θέα αφού βρίσκεται στη συμβολή του ποταμού Sava με τον Δούναβη. ‘Αραξε στο μακρύ πεζούλι του φρουρίου, όπως κάνουν οι ντόπιοι, πιες μπύρα, χαλάρωσε και απόλαυσε τη θέα. Το Kalemegdan αποτελείται από τέσσερις ζώνες, στις 2 είναι το κάστρο (Belgrade Fortress) και στις άλλες 2 το πάρκο (Kalemegdan Park). Εδώ βρίσκεται επίσης ο ζωολογικός κήπος και το Πολεμικό Μουσείο. Μην χάσεις το επιβλητικό άγαλμα του Victor and την Sveta Petka chapel.







Να φας πρωϊνό στο περίφημο Kafeterija Magazin 1907.



Πιες ποιοτικό καφέ στο Factory6’s, στο Aviator Coffee Explorer, στο Kafeterija Studentski Trg, στο κουλτουριάρικο, μικροσκοπικό Eklektika 40, στο ιστορικής σημασίας και σπουδαίο ξενοδοχείο της πόλης, Hotel Moskva, στο Uzitak Coffee Selection and Delights και στο Koffein.






Για εξαιρετική σοκολάτα ρόφημα κάνε μια στάση στο Vaelntina i Karanfil– απόλαυσα ζεστή μαύρη σοκολάτα με μπαχαρικά και ρούμι.




Πήγαινε στο μινιμαλιστικό, ιαπωνέζικο καφέ Wagokoro για μοναδικά, αυθεντικά και χειροποίητα mochi. Από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει – είμαστε φαν του είδους.




Περπάτησε την Knez Mihailova, το μεγαλύτερο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης. Θαύμασε μερικά από τα ωραιότερα και παλαιότερα κτίρια της πόλης του 19ου και 20ου αιώνα, όπως το City of Belgrade Library, το Academy of Science & Arts και το Ruski car cafe. Τα μαγαζιά της Knez Mihailova δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανακάλυψα όμως το Jane Doe Vintage Shop στην οδό Kapetan Misina 17. Περπάτησε επίσης την Kralja Petra, η οποία διαθέτει πολλά μαγαζάκια, μπαράκια και άλλα, καθώς και την Uzun Mirkova.





Belgrade Free Walking Tour (διάρκειας 2 ½ ωρών)

Καλό θα ήταν να προκρατήσεις θέσεις στο belgradefreetour.com. Αξίζει γιατί είναι μια ευκαιρία να περπατήσεις και να ξεναγηθείς.




Μουσεία να επισκεφθείς

Το Εθνικό Μουσείο το οποίο επικεντρώνεται στην ιστορία και τέχνη της Σερβίας. Το Museum of Contemporary Art, το Museum of Applied Arts και το Belgrade City Museum. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Nikola Tesla, το μικρό μουσείο του σπουδαίου Σέρβου εφευρέτη. Γίνονται ξεναγήσεις στα αγγλικά σε σταθερές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε ο επισκέπτης να δει κάποιες από τις εφευρέσεις του αλλά και προσωπικά του αντικείμενα. Το μουσείο είναι πραγματικά πολύ μικρό και αν υπάρχει πολυκοσμία, δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις την ταινία και την ξενάγηση.




Πέρασε και χάζεψε τα κτίρια των δύο παλατιών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, Old και New Palace και το κτίριο του National Assembly of Serbia.





Να πας στα NATO bombed buildings στην γωνία των οδών Nemanjna και Kneza Milosa. Τα κτίρια βομβαρδίστηκαν το 1999 από το ΝΑΤΟ και οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να αποτελούν πια μνημεία. Είναι πολύ λυπηρό και υπενθυμίζουν πόσο πρόσφατος είναι ο πόλεμος.






Αξίζει μια επίσκεψη στο τεράστιο και μεγαλύτερο Ορθόδοξο ναό στα Βαλκάνια, τον Saint Sava με τα πανέμορφα ψηφιδωτά στο εσωτερικό.





Αξιόλογοι επίσης οι ναοί του St Michael the Archangel και του Αγίου Μάρκου.





Να φας οπωσδήποτε το λατρεμένο burek με τυρί ή κιμά από τον φούρνο (pekara) Trpkovic - θεωρείται ο καλύτερος στη πόλη και βρίσκεται κοντά στο ναό του Saint Sava.






Πέρασε από την λαχαναγορά Pijaca Palilula.



Σεργιάνισε κατά μήκος του ποταμού. Η περιοχή Beton Hala είναι γεμάτη με εστιατόρια και καφέ και προσφέρεται για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην απέναντι όχθη του ποταμού Sava, αφού διασχίσεις τη Branko’s Bridge, θα βρεις αρκετές βάρκες/nightclubs, γνωστές ως «splav» (boat as a bar) – το Zappa Barka είναι αρκετά δημοφιλές.









Για ποτό πήγαινε στο Kultura Bar, στο Rakia Bar για rakija (ρακί) από δαμάσκηνο και κυδώνι και στο Zappa Bar.







Για κάτι περιπετειώδες, να πας στο μυστικό μπαρ Druid. Θα δυσκολευτείς να το βρεις γιατί κρύβεται πίσω από μια σκοτεινή πόρτα με ένα πράσινο φωτιστικό. Θα χρειαστεί να τηλεφωνήσεις στον αριθμό που αναγράφεται στην πόρτα για να σου επιτραπεί η είσοδος. Αξίζει όμως!



Για εξαιρετικό παγωτό στο μινιμαλιστικό LUFF.



Που να φας:

Δύο εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά είναι το Homa, ένα από τα καλύτερα της πόλης και το Ivan New Balkan Cuisine.













Στο αγαπημένο των ντόπιων, το ιδιαίτερο Manufaktura με παραδοσιακά πιάτα και στο JaM για μια πιο μοντέρνα εκδοχή της βαλκανικής κουζίνας.









Παραδοσιακό φαγητό με ζωντανή μουσική στο Dva Helena στην περιοχή Skadarlija. Είναι μια περιοχή που δεν θα μπορέσεις να αποφύγεις, μια και οι ντόπιοι την προτείνουν, η οποία είναι γεμάτη με παραδοσιακά εστιατόρια (kafanas) με ζωντανή μουσική να παίζει και πληθώρα παραδοσιακών εδεσμάτων. Δεν με εντυπωσίασε.






Μεσημεριανό ή ίσως μια μπύρα με ποικιλία Σέρβικων τυριών στο παραδοσιακό και παλαιότερο ταβερνάκι Znak Pitanja (Kafana «?» - Question Mark) με την υπέροχη ατμόσφαιρα.




Να δοκιμάσεις τοπικό φαγητό

Cevapi (stick shaped minced meat grilled)

Pljeskavica (same meat in the form of burger patty)

Komplet lepinja (thin round bread filled with kajmak and raw eggs) - δεν κατάφερα να φάω

Kajmak (παρόμοιο με labneh) και

Ajvar (αλοιφή από κόκκινες πιπεριές).





Αν υπάρχει επιπλέον χρόνος και ενδιαφέρον, πιθανόν να αξίζει να επισκεφτείς τη περιοχή Gradic Pejton με τα μικρά craftsmen’s μαγαζάκια, την ήσυχη γειτονιά με καταπράσινους δρόμους και παλιά σπίτια Zemun (30 λεπτά με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης) – απόλαυσε τη θέα από το Gardos Tower -, να πας μονοήμερη εκδρομή στη κουκλίστικη πόλη Novi Sad, να αράξεις στο νησάκι Ada Ciganlija με 7 χλμ παραλία, να φας παραδοσιακό φαγητό στο εστιατόριο Bela Reka στο Novi Beograd και να πας στο Yugoslavia Museum στο νότιο μέρος της πόλης, αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της περιοχής και η ζωή του Josip Broz Tito.







bottom of page