top of page

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ σε 22 προτάσεις …



Το πανέμορφο, με το στενόμακρο σχήμα νησί των Σποράδων με τις υπέροχες παραλίες, την ατμοσφαιρική Χώρα με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο – διαθέτει μια από τις πιο όμορφες Χώρες που έχω δει – το σημαντικό θαλάσσιο πάρκο και τις πολλές διαδρομές για περπάτημα είναι ένας φανταστικός προορισμός για ήσυχες διακοπές. Είναι ένα νησί που έχει υπέροχα τοπία, καλό, φρέσκο ψάρι και είναι πνιγμένο στο πράσινο, με πολλά δέντρα σε σημείο να φτάνουν μέχρι την θάλασσα.


Αν τύχει και πάρεις το flying dolphin από το λιμάνι του Βόλου για το νησί, να φας οπωσδήποτε στο γκουρμέ τσιπουράδικο, Μezen. Θα λατρέψεις το φαγητό και θα απολαύσεις χύμα τσίπουρο με γλυκάνισο. Μπορείς να επιλέξεις τσίπουρο με συνοδευτικά 6 φανταστικά πιατάκια - ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα & τουρσί, σκουμπρί φιλεταρισμένο, γαρίδα ψητή, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια & χταπόδι. Επιπλέον εδώ θα φας και το πιο τέλειο καπιρωμένο ψωμί, ακανόνιστα κομμένο, με πάπρικα, θυμάρι και ρίγανη. Το μαγαζί λειτουργεί χωρίς κρατήσεις.


Το Πατητήρι είναι το κύριο λιμάνι και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού – είναι η καρδιά του νησιού. Είναι πολύβουο, πολύχρωμο και όμως καθόλου γραφικό, αλλά εδώ βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες για να ενοικιάσεις αυτοκίνητο, ποδήλατο ή water taxis που φεύγουν για διαφορετικές, μη προσβάσιμες παραλίες στο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού. Υπάρχουν επίσης πολλά μπαράκια και εστιατόρια. Αξίζει να πιείς ένα ποτό στον Μαύρο Γάτο.


Να φας μεσημεριανό στο Corali στον μικρό οικισμό Καλαμάκια, ο οποίος κατοικείται κυρίως από ψαράδες. Η θάλασσα εδώ δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για μπάνιο, αλλά θα απολαύσεις καταπληκτική τοπική τυρόπιτα και φρέσκο ψάρι.


Να κολυμπήσεις στην ολόλευκη (λευκό βότσαλο), καμπυλωτή λωρίδα στεριάς, με κρυστάλλινα νερά παραλία ΄Αγιο Δημήτριο. Είναι βοτσαλωτή και οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες.


Να επισκεφθείς ξανά και ξανά την κουκλίστικη Χώρα ή αλλιώς Παλιό Χωριό, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, η οποία είναι χτισμένη ψηλά, αμφιθεατρικά, με θέα την θάλασσα σχεδόν από κάθε γωνιά της, με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, πολλά cafe και ταβερνάκια.


Πιες ποτό στο Χαγιάτι στην κορυφή της Χώρας, με την υπέροχη θέα. Κάθισε στη μπάρα ακριβώς στην άκρια και απόλαυσε εκμέκ κατεϊφι ή άλλο σπιτικό γλυκό. Εδώ θα έρθεις και για πρόγευμα με ελληνικό καφέ και τυρόπιτα Αλοννήσου, ένα τεράστιο κομμάτι τηγανιτής και αρκετά λαδερής πίτας αλλά συνάμα τόσο εύγεστη.


Δείπνησε στην υπέροχη Αστροφεγγιά στην άκρη του χωριού, κάτω από την κληματαριά ή στον μπροστινό χώρο στο δρομάκι. Εδώ θα βρεις νόστιμη μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου μεταξύ άλλων.


Να φας τον περίφημο τόνο Αλοννήσου που θεωρείται από τους καλύτερους και καθαρότερους παγκοσμίως.


Η Χρυσή Μηλιά είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, έχει χρυσαφένια αμμουδιά και ρηχά νερά – τόσο ρηχά ώστε να μην θέλω να κολυμπήσω. Ωστόσο είναι ιδανική για οικογένειες και για θαλάσσια σπορ. Είναι όμως θορυβώδης και μαζεύει αρκετό κόσμο. Απόλαυσε το ποτό σου στο υπερυψωμένο καφέ. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις αγαπημένες μου παραλίες.


Προτίμησε να κολυμπήσεις στη ήσυχη, μικρή παραλία Μηλιά με τα απίστευτα πράσινα νερά. Είναι οργανωμένη με μπαράκι στην άκρη και έχει πεύκα που φτάνουν ως το νερό, λευκά βότσαλα έξω και απαλή άμμος μέσα στο νερό.

Κατέβα τα σκαλιά για την παραλία Κοκκινόκαστρο με τα εντυπωσιακά κοκκινωπά βράχια, τα ωραία νερά και ένα ολόκληρο δάσος από πίσω της. Το τοπίο της είναι εντυπωσιακό και είναι μια από τις διασημότερες του νησιού. Είναι ωστόσο μια πολύβουη παραλία με αρκετό κόσμο – είχε 3 σειρές κρεβατάκια. Είναι οργανωμένη και έχει μικρή, υπερυψωμένη, πράσινη καφετερία.


Δίπλα ακριβώς, η παραλία Τζωρτζής Γιαλός, στενόμακρη, βοτσαλωτή, μη οργανωμένη, με αρκετά ρηχά νερά και ένα ταβερνάκι.


Ο Μικρός και ο Μεγάλος Μουρτιάς: δύο παραλίες, η μια δίπλα στην άλλη στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο Μικρός Μουρτιάς είναι ήσυχος και ειδυλλιακός, χωρίς καμμιά οργάνωση, με βότσαλο και δύσκολη πρόσβαση - θα κατηφορίσεις τον χωματόδρομο από τη Χώρα. Ο Μεγάλος Μουρτιάς είναι εύκολα προσβάσιμος, είναι η παραλία που προτιμούν όσοι μένουν στη Χώρα, είναι οργανωμένος με ξαπλώστρες και ομπρέλες, έχει βότσαλο έξω και άμμο μέσα στο νερό και είναι από τις πιο δημοφιλής παραλίες του νησιού.

Η Στενή Βάλα είναι το λιμάνι όπου αγκυροβολούν τα γιοτ και έχει εξαιρετικές ταβέρνες. Στην άκρη της Βάλας θα φας εξαιρετική αστακομακαρονάδα και τηγανιτό γαύρο στο Φανάρι. Νόστιμο φαγητό αλλά ψυχρό και απρόσωπο σέρβις. Περπάτησε στα Γλυφά, τη παραλία στον άλλο κόλπο της Στενής Βάλας - εδώ βρίσκεται το πανέμορφο ξενοδοχείο Ilya Suites, ίσως μια πιθανή πρόταση για διαμονή. Ψιλό βοτσαλάκι και μια περίκλειστη θέα που την κάνει να μοιάζει με λίμνη.


Ιδανική παραλία για οικογένειες και ο Ρουσούμ, με εύκολη πρόσβαση και πολλά ταβερνάκια.


Το εστιατόριο που αγάπησα και δεν θα ξεχάσω είναι το Δεντρολίμανο στο Βότση. Ο χώρος είναι πανέμορφος και το φαγητό είναι εξαιρετικό. Δοκίμασα φανταστικό καρπάτσιο φρέσκου τόνου, γευστικά μύδια βραστά και νόστιμη πάστα με χταπόδι. Η λίστα κρασιών είναι εξαιρετική με τιμές από 18-70 ευρώ. Επέλεξα ένα θαυμάσιο, βιολογικό λευκό, το Σαββατιανό «Κλέφτες». Στα συν του και το παγωτό βανίλια με αγουρέλαιο και αλάτι. Εξαιρετικό το λουκούμι με φουντούκι που κεράσανε στο τέλος του γεύματος. Οι ιδιοκτήτες, η συμπαθέστατη, super φιλική ιταλίδα από την Bologna στο καλωσόρισμα και στην επεξήγηση του μενού και ο έλληνας σύζυγος στην κουζίνα αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο!


Δύο άλλες πιθανές επιλογές για διαμονή είναι το IKION ECO με coco mat στρώματα και σε αρκετά καλή τοποθεσία, ακριβώς πάνω από το λιμάνι και το εντυπωσιακό, κατάλευκο συγκρότημα της Alfa Collection με 3 επιλογές – 3 βίλες, 3 σουίτες και 8 δωμάτια στην είσοδο της Χώρας.


Ο Λεφτός Γιαλός είναι κοσμικός, οργανωμένος, προσβάσιμος, με γαλαζοπράσινα νερά και λευκό βότσαλο, ιδανικός για snorkelling και με ένα μεγάλο beach bar με ωραίο κήπο πλάι στο νερό, τον Ελαιώνα. Εδώ μπορείς να απολαύσεις πρόγευμα, μεσημεριανό ή βραδινό. Δοκίμασε οπωσδήποτε την ιδιαίτερη χταποδόπιτα, κάτι που πρώτη φορά δοκίμασα στη ζωή μου.

Να φας φρέσκο χειροποίητο γαλοτύρι και φανταστική μακαρονάδα με καραβίδες – δεν είχαμε προλάβει τη βάρκα με τους φρέσκους αστακούς - στης Τασίας, μια από τις καλύτερες μαγείρισσες του νησιού, στη Στενή Βάλα. Δοκιμάσαμε επίσης τοπική τηγανιτή τυρόπιτα και χορτόπιτα. Το μεσημέρι σερβίρουν φαγητό στη μεγάλη, στεγασμένη βεράντα και το βράδυ ακριβώς δίπλα στην υπαίθρια αυλή.


Αν σου αρέσει το περπάτημα στη φύση, εδώ θα βρεις διαδρομές ανάμεσα σε βουνοκορφές, ρέματα και δάση που θα σε ενθουσιάσουν.


Υπάρχουν φυσικά ερημικές, παρθένες παραλίες, προσβάσιμες μόνο περπατώντας ή παίρνοντας καϊκι που είναι ιδανικές για γυμνιστές και ερημίτες όπως οι Σπαρτίνες, το Βύθισμα, τα Γυάλια και η Βρυσίτσα και τα Τσουκαλιά.


Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το θαλάσσιο πάρκο – καταφύγιο της σπάνιας, μεσογειακής φώκιας monachus-monachus - με τα 6 μικρότερα νησιά και τα 22 ξερονήσια που παρουσιάζουν οικολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

bottom of page