top of page

Ola! Been a while ...

Μπέμπα, Λευκωσία (Τ 22252626)


Δεν νομίζω να έχω φάει καλύτερο βοδινό παστουρμά από αυτόν που σερβίρει η Μπέμπα. Είναι μοναδικός, πικάντικος, αρωματικός και πολύ νόστιμος. ‘Οταν τον εντοπίσεις στα πιάτα ημέρας, παράγγειλε τον. Αξίζει να τον φας!

Το έχω γράψει ξανά, αλλά το αναφέρω πάλι πόσο πολύ μου αρέσουν τα μεσημέρια στην αυλή της Μπέμπας. Ειλικρινά δεν θέλω να φύγω – συνήθως η παρέα μου κι εγώ είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουν. Και τώρα, μετά τις γιορτές, τα ταξίδια και τα τρεχάματα, μου αρέσει να συχνάζω εδώ. Χθες, εκεί ήμουν πάλι και απόλαυσα το χταπόδι στα κάρβουνα με βραστές πατάτες και κολοκυθάκι. Το πιάτο ήρθε στο τραπέζι στη σωστή θερμοκρασία με τις πατάτες ζεματιστές, ακριβώς όπως μου αρέσουν.




Ethimo, Λευκωσία (Τ 22494449)

Μούτρωσα προσπαθώντας να κλείσω τραπέζι στο μαγαζί αυτό. Είτε η γραμμή είναι κατειλημμένη είτε δεν απαντά κανείς. Παράξενο! Δεν είμαι σίγουρη τι συμβαίνει. Μετά από αμέτρητες πληκτρολογήσεις του τηλεφώνου τους, απάντησε επιτέλους κάποιος το τηλέφωνο και κατάφερα να βρω τραπέζι για την παρέα μου τη μέρα που ζήτησα, σε 15 μέρες. Δυστυχώς με περιορισμό ώρας, 7.30 – 9.20, διαφορετικά στις 9.30 με απεριόριστο χρόνο. Αυτό που θα ήθελα, ωστόσο, να δω είναι το περιθώριο για δείπνο της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή, τα εστιατόρια να αφήνουν έναν αριθμό άδειων τραπεζιών για εμάς που δεν ξέρουμε αν θέλουμε να φάμε στο συγκεκριμένο μαγαζί δέκα μέρες πριν. Να μπορώ αυθόρμητα και όχι προγραμματισμένα εκ των προτέρων να βρω τραπέζι σε δημοφιλές εστιατόριο. Το εύχομαι ολόψυχα!

Δεύτερη επίσκεψη! Επιτέλους τα κατάφερα. Πήγα και μου άρεσε πολύ!

Ο χώρος είναι όμορφος, μινιμαλιστικός και ο εξωτερικός χώρος είναι όμορφα κλεισμένος χωρίς να σε πνίγει. Η εξυπηρέτηση είναι άψογη, προσεγμένη και πολύ περιποιητική και επεξηγηματική.

Ο βορειοελλαδίτης Κωνσταντίνος προτείνει μια ιδιαίτερα νόστιμη κουζίνα που προτάσσει τις καλές πρώτες ύλες αλλά και μια ανεπιτήδευτη δημιουργικότητα. Καταπληκτικό το ωμό ψάρι ημέρας με φινόκιο, εσπεριδοειδή και αυγοτάραχο. As fresh as it gets! Η δική τους πρόταση εστιάζει στη φρεσκάδα του ψαριού χωρίς να το πνίξει στο ζουμί των εσπεριδοειδών, αντιθέτως ήταν πασπαλισμένο με ποιοτικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα φασολάκια στη θράκα ήταν πολύ εύγευστα, αν και θα τα προτιμούσα ένα κλικ λιγότερο ψημένα. Η πίτα στη θράκα με γραβιέρα Κρήτης, βαρελίσια φέτα, θυμαρίσιο μέλι και ρακί μου άρεσε πολύ - μια διαφορετική προσέγγιση με αξιόλογο αποτέλεσμα. Σπουδαίο το αρνάκι με παραδοσιακό γιουβέτσι στη γάστρα. Αυτά δοκίμασα στη πρώτη μου επίσκεψη. Επιφυλάσσομαι να επιστρέψω με περισσότερες εντυπώσεις γιατί έχω ήδη δύο ακόμα κρατήσεις προγραμματισμένες την ερχόμενη εβδομάδα. Ανυπομονώ να δοκιμάσω και άλλα πιάτα. Να αναφέρω δε ότι στο μενού των γλυκών υπάρχει γαλακτομπούρεκο. Γιαμ Γιαμ!







Μαειρκό, Λευκωσία (Τ: 96644355)

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μενού του μαγειρίου. Τραχανάς Ρέσι Γιαχνί με μελιτζάνα και κοτόπουλο, κριθαράκι με κιμά κοτόπουλο και μπεσαμέλ, μανιτάρι αφέλια, χοιρινό καπαπάς είναι μερικά από τα πιάτα που απόλαυσα πρόσφατα μέσω delivery στο σπίτι. Μερακλίδικα, καλομαγειρεμένα, ωραία αισθητική, με έμφαση στην τοπική κυπριακή πρώτη ύλη, νόστιμα πιάτα! Απόλαυσε το κάθε πιάτο ξεχωριστά. Μην μπλέξεις πολλές γεύσεις ταυτόχρονα ώστε να μπορέσεις να εκτιμήσεις την κάθε παρασκευή και τη μαεστρία του σεφ.

 





Operation Ramen, Λεμεσός (delivery)

Not Just a Bowl. Αυθεντικά ιαπωνέζικα ράμεν μπολ! Αυτό διαφημίζουν. Δεν ήταν καλή ιδέα να παραγγείλω ράμεν αμέσως μετά από το ταξίδι μου στη Σιγκαπούρη, όπου έφαγα τα καλύτερα noodles bowl της ζωής μου με λιγότερο από 7 ευρώ. Απογοητεύτηκα! Δεν ικανοποιήθηκα ούτε γευστικά ούτε αισθητικά. Η όψη της φέτας κοτόπουλου (τρεις στο σύνολο) με ξένισε, διερωτώμαι πόσο φρέσκο ήταν. Ο ζωμός ήταν χωρίς ένταση και ιδιαίτερη γεύση και παραήταν νερουλός. Τα δε noodles κάθε άλλο παρά αυθεντικά ήταν. Μου θυμίσανε αυτά τα έτοιμα πακετάκια που αγοράζεις από την υπεραγορά γύρω στα 60 σεντ. Καθόλου απολαυστικά. Θα εκτιμούσα την παρασκευή χειροποίητων noodles, εφόσον είναι και το κύριο στοιχείο του ταχυφαγείου. Οι δε τιμές είναι προς τα πάνω. Στα 16 και 17 ευρώ το μπολ, το βρίσκω υπερβολικά ακριβό και δυσανάλογο όσον αφορά την ποιότητα. Υπερβολική βρίσκω επίσης τη τιμή των τριών κομματιών prawn dumplings στα 4 ευρώ. Τελειώνοντας να αναφέρω ότι δεν με ενοχλεί να πληρώσω ένα γεύμα ακριβότερα, εφόσον η γεύση με ικανοποιεί πλήρως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν συνέβηκε αυτό.

 



Κρεαταγορά Γεώργιος Παύλου & Υιός, Χοιροκοιτία (Τ 24322929)

Κάνε μια στάση στη συγκεκριμένη κρεαταγορά στη Χοιροκοιτία. Φήμες λένε ότι παρασκευάζουν εξαιρετικά χωριάτικα λουκάνικα. Επιβεβαιώνω ότι είναι αλήθεια. Ο παστουρμάς επίσης. Επιπλέον θα βρεις παστά (χοιρινό) και οτιδήποτε άλλο μπορείς να συνδυάσεις με το μπάρμπεκιου. Αρωματικά, μείγματα μπαχαρικών, χοντρό θαλασσινό αλάτι, ξιδάτα, πίτες, ελιές, αλλαντικά, χαλούμι και γιαούρτι μεταξύ άλλων. Ξέχασα να αγοράσω σιεφταλιές. Φτιάχνουν τις δικές του. Την επόμενη φορά.

Υ.Γ. Δεν είναι πληρωμένη διαφήμιση





Silver Pot, Λευκωσία (Τ 22101722)

Τα γλυκά του είναι μοναδικά. Το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Πρόσφατα προγευμάτισα εδώ με ζεστό porridge με γάλα αμυγδάλου, φρέσκα φρούτα, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου - αυτό επιλέγω πάντα! Είναι σούπερ νόστιμο, σούπερ comfort food τώρα το χειμώνα και η μερίδα είναι πραγματικά πολύ γενναιόδωρη. Φυσικά μπήκα στον πειρασμό και πήρα 5-6 γλυκά για το σπίτι. Salted caramel chocolate tart. Baked cheesecake - είναι το καλύτερο μου. Αλλά και οι δύο βίγκαν επιλογές, το Berry, lemon cashew dream και το Pistachio & buckwheat tart είναι εξίσου νόστιμα. Well done girls!

 




Takes2Cooks, Λευκωσία (Τ 96395261/99014451)

Έχω εθιστεί με την γκρανόλα των κοριτσιών. Συνόδευσε την με το δικό τους σπιτικό φρέσκο γάλα αμυγδάλου και θα με θυμηθείς! The perfect breakfast! Ξεχωρίζω επίσης την τυρόπιτα με τυρί αμυγδάλου (almond cheese pie), πραγματικά τη λατρεύω, όπως και την ωμοφαγική τάρτα σοκολάτας (raw chocolate tart with earl grey tea). Είναι εθιστική! Ρίξε μια ματιά στον πολύ ενδιαφέρον λογαριασμό τους στο instagram (@takes2cooks) ή στην ιστοσελίδα τους (www.takes2cooks.com) και βάλε την παραγγελία σου μέχρι Παρασκευή. Θα παραλάβεις τη Δευτέρα.




 

Lidl υπεραγορά

Ενδιαφέρουσα ... ανακάλυψη το γαλλικό κόκκινο κρασί Chateauneuf-du-Pape, La Lauvigniere, 15% ποσοστό αλκοόλης, της χρονιάς του 2019 στην υπεραγορά αυτή. Είναι ένα κρασί με μοναδικό χαρακτήρα και είναι κλασικό παράδειγμα της πολυπλοκότητας της σπουδαίας αυτής περιοχής (έδαφος/κλίμα). ΄Εχει πλούσιο άρωμα κόκκινων φρούτων και μια νότα από liquorice. Συνδυάζεται τέλεια με κόκκινο κρέας, κυνήγι, stews και παλαιωμένο τυρί. Θα το βρεις στα 17 ευρώ. Μια σίγουρα αξιόλογη αγορά.

Υ.Γ. Δεν είναι πληρωμένη διαφήμιση.

 



Φτιάξε το αγαπημένο μου ψωμί

Φτιάξε τη συνταγή που αγαπώ πολύ και έχω κάνει αμέτρητες φορές τον τελευταίο καιρό. Το χρωστώ στην @jessiemaysnyder η οποία ανάρτησε αυτή την παρασκευή ψωμιού. Χρησιμοποιώ ισότιμη ποσότητα αλεύρι σίκαλης και σπελτ, αλλά οι ποσότητες μπορούν να διαφοροποιηθούν αναλόγως ορέξεως ή διαθεσιμότητας στο σπίτι.

Σε ένα μπολ βάλε 35 γρ. από το προζύμι (ενεργό ή όχι), 400 γρ. αλεύρι σίκαλης, 400 γρ. αλεύρι σπελτ, 700 γρ. νερό και 20 γρ. αλάτι και ανακάτεψε. Σκέπασε και άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι σχεδόν να τριπλασιαστεί (12-18 ώρες, ίσως και περισσότερο). Στη συνέχεια, βάλε τη ζύμη σε στενόμακρο ταψί (23χ10 εκατ) το οποίο έχεις καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο μέχρι να φτάσει η ζύμη τα τοιχώματα του ταψιού.

Ψήσε στους 250 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά, κάλυψε με αλουμινόχαρτο και ψήσε για ακόμα 30 λεπτά στους 220 βαθμούς κελσίου. ‘Αφησε το να κρυώσει πριν το κόψεις. Εύχομαι να αγαπήσεις κι εσύ αυτό το υπέροχο ψωμί. Εγώ το λατρεύω!



bottom of page