top of page

For the love of Bao!


Η αγάπη μου για το τόσο νόστιμο έδεσμα από την Taiwan είναι δεδομένη. Ξεχωρίζω το κλασικό χοιρινό με φρέσκο κόλιαντρο και αλεσμένο, καβουρδισμένο φιστίκι και το τηγανιτό buttermilk κοτόπουλο με φρέσκο κόλιαντρο, turmeric λάχανο (κραμπί) και honey mustard σάλτσα. Ακολουθούν οι χορτοφαγικές επιλογές, με το τηγανιτό daikon, είδος ραπανάκι από την Taiwan - το οποίο έχω φάει ουκ ολίγες φορές στο Λονδίνο - να κλέβει … το στομάχι μου! Στη Λευκωσία συναντήσαμε το bao στη πολύ δημοφιλή υπαίθρια αγορά φαγητού FORK FOOD MARKET από το καλοκαίρι του 2014. Το σέρβιρε από τότε η ομάδα BAO, σε επιλογές χοιρινό και σολομό και αρχικά το ψωμάκι γινόταν εισαγωγή από το Λονδίνο. Το συναντήσαμε επίσης στο ιδιαίτερο εστιατόριο Skinny Fox όταν πρωτοάνοιξε το 2017 σε μίνι εκδοχή με πάπια. Επίσης πολύ νόστιμο. Οφείλω να ομολογήσω ότι όταν επισκέφτηκα τη Taiwan πριν μερικά χρόνια, δυσκολεύτηκα να βρω αυτή την εκδοχή του bao. Η ομάδα του BAO Soho στο Λονδίνο έκανε εξαιρετική δουλειά και μας μύησε σε ένα πιο μοντέρνο είδος του συγκεκριμένου Ταϊβανέζικου street food – σίγουρα έχει συνεισφέρει στο να κάνει το Λονδίνο διεθνή γαστρονομικό προορισμό.


@Bao_Cyprus (τηλ 96395261)

Το “Done by you” kit by BAO Cyprus, πίσω από το οποίο βρίσκονται 2 αδέλφια, ο Αντρέας και η Κατερίνα Πυρίσιη, έκανε πρεμιέρα αρχές Δεκεμβρίου 2020. Ο Αντρέας, με σπουδές στο τομέα Actuarial Science και η Κατερίνα, κάτοχος πτυχίου BA στη Γαστρονομική Διαχείριση, είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το οικογενειακό εγχείρημα. Είναι καιρός λοιπόν να τους γνωρίσουμε από κοντά.


Η Κατερίνα είναι η ψυχή της κουζίνας. Ο μάγειρας! Είναι αυτή που κάνει κουμάντο, θα αναθέσει εργασίες με σύνεση και υπομονή, ερευνά, ψάχνει για συνταγές, πειραματίζεται, οργανώνει τη κουζίνα, παραλαμβάνει τις προμήθειες, μαγειρεύει και ετοιμάζει το φαγητό. Χειρίζεται επίσης το τηλέφωνο – τη φωνή της θα ακούσεις όταν πάρεις τηλέφωνο να παραγγείλεις.


Ο Αντρέας χειρίζεται τα οικονομικά του Bao Cyprus. Κοστολογά, αναλαμβάνει τις χρεώσεις και τις πληρωμές και οργανώνει τις παραγγελίες. Δεν διστάζει να κάνει τον ντελιβερά αν παραστεί ανάγκη ή τον κλητήρα ή να βοηθήσει …. στη λάντζα και στο καθάρισμα. Είναι το παιδί για όλες τις δουλειές. Είναι όμως γερό πιρούνι, εκλεκτικός, ικανός γευσιγνώστης και έχει άποψη για κάθε πιάτο που φτιάχνεται ή δοκιμάζεται.


Η σχέση τους είναι αρμονική, αν και παιδάκια καυγάδιζαν συχνά. Συνεργάζονται άψογα και υπομονετικά. Δεν υπάρχουν εντάσεις, αντιθέτως συζητώντας τα πάντα, καταλήγουν σε συμφωνία. Τους εύχομαι τα καλύτερα και πολλές επιτυχίες!


Μια φορά τη βδομάδα μπαίνει στη κουζίνα η μεγαλύτερη αδελφή, η Χριστιάνα. Είναι ανθρωπολόγος με σπουδές στο London School of Economics και στο Goldmiths,University of London, αλλά με ασίγαστο πάθος στη μαγειρική. It runs in the family!! Είναι θετικό άτομο και εκτελεί με υπευθυνότητα οδηγίες από τη Κατερίνα, με κέφι και πολλή ενέργεια.


Ο κατάλογος του Bao Cyprus είναι χωρισμένος σε 4 κατηγορίες – Bao Chic(κοτόπουλο), Bao Porky (χοιρινό), Bao Mush (μανιτάρι) και Bao Auba (μελιτζάνα). Θα παραλάβεις το DONE-BY-YOU kit στο σπίτι (παραδόσεις μεταξύ 6μμ-8.30μμ, καθημερινά εκτός Δευτέρας & Τρίτης), το οποίο συμπεριλαμβάνει 4 ψωμάκια Bao (η ομάδα παρασκευάζει τα δικά της αφράτα ζεστά κάτασπρα ψωμάκια με μεγάλη επιτυχία), το κύριο συστατικό (χοιρινό ή κοτόπουλο ή μελιτζάνα ή μανιτάρι ή συνδυασμός από 2 είδη) και τα συνοδευτικά – σος και toppings. Επιπλέον θα βρεις λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο προετοιμασίας, περίπου 15 λεπτά, – να αφήσεις τα αφράτα ψωμάκια για 10 λεπτά στον ατμό και να ζεστάνεις τη βάση - και συναρμολόγησης. Η απόλυτη ευκαιρία να φας αφράτο, ζεστό ψωμάκι Bao στη κουζίνα σου, χωρίς να είναι χρονοβόρο και πολύπλοκο! Είναι πολύ εύγεστο και απολαυστικό. Και το σπουδαιότερο, κάνουν παράδοση και στο Δάλι, Γέρι και Τσέρι.


Θα ήθελα πολύ να δω τη γλυκιά εκδοχή Bao της Κυπριακής ομάδας. Ο συνδυασμός του ζεστού bao, πιθανόν τηγανισμένου, με παγωτό ή κρέμα σίγουρα θα ευχαριστήσει πολλούς φανς του είδους.


Well done guys!!! So proud to be your mum!

bottom of page