top of page

a modern way to eat της Anna Jones


Είναι ένα μοντέρνο χορτοφαγικό βιβλίο μαγειρικής γεμάτο με γρήγορες, υγιεινές, φρέσκες, και σύγχρονες συνταγές που σίγουρα ταιριάζουν πολύ στο τρόπο που όλοι επιλέγουμε να τρώμε σήμερα. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να περιορίσουν ή και να αποκλείσουν τελείως από τη διατροφή τους το κρέας. Συνεπώς συνεχώς ψάχνουμε για νέες, ενδιαφέρουσες ιδέες για τους χορτοφάγους φίλους μας και επιπλέον θέλουμε να τρώμε φαγητό το οποίο να είναι ελαφρύ, υγιεινό, να μην στοιχίζει πολύ και να μην χρειάζεται να κόβεις τόνους λαχανικά και να ψήνεις για ώρες.


Η Anna Jones είναι μια εξαιρετική, νεαρή μάγειρας και food writer, η οποία εργάστηκε με τον Jamie Oliver για αρκετά χρόνια, ήταν μια από τους εκπαιδευομένους μάγειρες στη κουζίνα του Fifteen από το πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Έντεκα χρόνια μετά εκδίδει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής. Το βιβλίο της αποτελείται από 200 απολαυστικές, καθημερινές, χορτοφαγικές συνταγές, βασισμένες στο πως της αρέσει να τρώει από μέρα σε μέρα. Δημιούργησε λοιπόν γεύματα όπου το φρέσκο και υγεινό συνυπάρχει με το νόστιμο, όπου το "sustainable meets affordable, where quick and easy meets hearty". Επισημαίνοντας επίσης τη σημασία ενός υγιεινού, σπιτικά μαγειρεμένου φαγητού, την ισορροπία στη διατροφή μας και τη χαρά να τρως εύγεστο φαγητό και όχι ανιαρό, ιδιαίτερα όταν σχετίζεται με απαιτητικές δίαιτες, μας δίνει συνταγές που θα κάνουν εσένα και τον πλανήτη υγιέστερο, πλουσιότερο, χωρίς να χρειάζεται να περνάς ώρες στη κουζίνα και χρησιμοποιώντας όλες τις κατσαρόλες που έχεις στο ντουλάπι, ετοιμάζοντας τες. Επιπλέον δεν στοιχίζει πολύ να φτιάξεις ένα φαγητό της, μια και ο καθένας μας έχει την ευχέρεια να αγοράζει λαχανικά, εποχιακά και τοπικά. Αυτός είναι ο νέος τρόπος φαγητού, με ισορροπία στη διατροφή μας. Ετσι προτείνει νέες μεθόδους για να προσθέσει υφή, ενδιαφέρον και γεύση στο φαγητό της, χρησιμοποιώντας μια γκάμα νέων υλικών, διάφορα είδη σιτηρών (το κάθε είδος έχει διαφορετική γεύση και υφή και παρέχει διαφορετικά είδη βιταμίνες και θρεπτικών ουσιών στο σώμα) παράλληλα με τα φρούτα και λαχανικά και μερικές νέες τεχνικές μαγειρέματος. Αντικαθιστά διάφορα υλικά με άλλα πιο υγιεινά, όπως καβουρδισμένο βούτυρο ξηρών καρπών αντί βούτυρο όταν φτιάχνει μπισκότα, λάδι καρύδας σε καπηρωμένο ψωμί, κινόα ή κεχρί στο πρωινό χυλό (porridge), χρησιμοποιώντας αλεύρι spelt το οποίο είναι ευκολότερο στη χώνευση και γάλα αμυγδάλου στο καφέ (εξασφαλίζοντας τη καθημερινή δόση πρωτείνης και τα καλά λιπαρά στο σώμα). Εν ολίγοις, το βιβλίο αυτό είναι το σημειωματάριο της όπου ξεδιπλώνεται ένας νέος, μοντέρνος τρόπος σίτισης και μαγειρέματος, ενός τρόπου που νοιάζεται για το σώμα και τη παλέτα μας εξίσου. Αρκετές συνταγές της είναι εκ φυσικού χωρίς γλουτένη ή εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν και να τροποποιηθούν. Συμπεριλαμβάνει επίσης αρκετές εναλλακτικές λύσεις για αντικατάσταση ή και καθόλου χρήση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.


Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες για πρόγευμα, για σνακς, σούπες ή στιφάδα, σαλάτες, εύκολα μεσημεριανά και δείπνά, πλούσια δείπνα για φίλους, με λαχανικά, γλυκά, κέϊκς & ψωμί, κάποια ποτά, μαρμελάδες, και chutney και ζωμούς. Υπάρχει επίσης ξεχωριστό περιεχόμενο για vegan και gluten free συνταγές στη σελίδα 350.

Αξίζει να δοκιμάσεις τα πιο κάτω:

τα ξεχωριστά Huevos Rancheros στη σελίδα 35, τα Dosa-spiced potatocakes με γρήγορο ξυδάτο αγγουράκι στη σελίδα 45, το kitchari στη σελίδα 163, το χορτοφαγικό proper chilli στη σελίδα 182 που δεν του λείπει τίποτα σε γεύση από το κανονικό, τη πεντανόστιμη doublegreen and filo pie στη σελίδα 203, το πανεύκολο, το έχω φτιάξει αμέτρητες φορές, sweet & sticky tomato and onion bake στη σελίδα 210, το πολύ ενδιαφέρον Mac and greens στη σελίδα 221, τα εξαιρετικά super raw brownies στη σελίδα 299, και το super quickhomemade chilli sauce, σελ 342.


bottom of page