top of page

3 μέρες στην Αθήνα


annie fine cooking


Πρώτη στάση για μεσημεριανό στο μαγαζί αυτό. Ο Πάνος και η Ιόλη είναι το δίδυμο πίσω από την νέα γαστρονομική πρόταση σε μια ήσυχη γειτονιά στον Νέο Κόσμο που σίγουρα θα ικανοποιήσει. Το μενού δεν είναι ποτέ το ίδιο, αλλάζει καθημερινά και δίνεται έμφαση στη βιωσιμότητα, στην εποχικότητα και στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών. Βασίζεται σε παλιές και νέες ελληνικές συνταγές μαγειρεμένες όμως με μοντέρνες πινελιές.

Το προζυμένιο ψωμί από λημνιό αλεύρι ολικής πετρομύλου ήταν φανταστικό – με ενάμισυ βδομάδα ζύμωση. Η ελαφρώς μαριναρισμένη δράκαινα ήταν θεϊκή, ενώ η αθερινόπιτα με πράσινη φάβα Φλωρίνης, κόκκινο κρεμμύδι και ταχίνι Κυργίων Δράμας– πρώτη φορά δοκίμαζα αθερίνα σε στυλ πίτας – ήταν εύγεστη. Τελειώσαμε με ένα ιδιαίτερο φιδέ Αγροζύμη Γιαννιτσών μαγειρεμένο σε ζωμό δράκαινας και καραβίδας με μελάνι χταποδιού, αχνιστά μύδια, αχιβάδες, σωταρισμένη σουπιά, καραβίδα, τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και σχοινόπρασο! Μου άρεσε πολύ. Βασικά εντυπωσιάστηκα με όλα τα πιάτα που δοκίμασα!

Εδώ μαγειρεύουνε και σερβίρουνε μόνο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Μάνη και χρησιμοποιούν ανθό αλατιού Κυθήρων.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιεί η σεφ είναι από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, όπως αναγράφεται στον κατάλογο τους. Πιστεύει πολύ στις καλές πρώτες ύλες και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ δημιουργικό, πρωτότυπο, φρέσκο, με απίθανους συνδυασμούς και πολύ ισορροπημένη γεύση.

Το μαγαζί είναι συμπαθητικό με κάτασπρα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και ένα γουστόζικο και μοντέρνο εσωτερικό χώρο - η τουαλέτα δε, είναι πολύ ιδιαίτερη! Τη λάτρεψα!!

Το σέρβις είναι επεξηγηματικό, πρόσχαρο και επαγγελματικό.

Ευχή τους, όπως αναγράφεται στο πίσω μέρος του καταλόγου, είναι η ζωή μας να είναι γεμάτη με ωραίες στιγμές γύρω από ένα τραπέζι και σήμερα να είναι μία από αυτές. Για μένα σίγουρα ήταν! Μπράβο στα παιδιά! Θα πάω ξανά και ξανά!




άλεξ the fresh pasta bar

Επέλεξα τον «Ναυαγό» - τετράγωνο σπαγγέτι με κρέμα παρμεζάνας και σύγκλινο Μάνης (βούτυρο, σύγκλινο, παρμεζάνα, ποσέ αυγό, crispy bacon) και η παρέα μου παράγγειλε το «Τρουφάκι» - κοχυλάκια με μανιτάρια και άσπρη σάλτσα με μαύρη τρούφα (γάλα, παρμεζάνα, λάδι και πάστα φρέσκιας μαύρης τρούφας). Και τα 2 πιάτα ήταν πεντανόστιμα και απολαυστικά. Η πάστα σερβίρεται σε βαθύ, πήλινο πιάτο και ήρθε στο τραπέζι ζεστή και λαχταριστή. Για γλυκό υπήρχαν 2 επιλογές, το «Λεμονάκι» (μια ελαφριά μους λεμονιού με μάντολες Κεφαλονιάς) και το «Σιοκολατάκι». Επιλέξαμε το λεμονάκι και ήταν τόσο ωραίο, που το έφαγα όλο μόνη μου. Ακόμα το λιγουρεύομαι!

Το μενού είναι πολύ ενδιαφέρον με επιλογές όπως το Κερασάκι (λινγκουίνι ολικής άλεσης με ντοματίνια), τη Κλεοπάτρα (παπαρδέλες με μυστική πικάντικη κόκκινη σάλτσα), το Αρωματικό (λινγκουίνι με λεμονάτο κοτόπουλο), τον Κλασικό (λινγκουίνι με μοσχαρίσιο χειροποίητο κιμά) και το «19» (σκιουφιχτά με φρέσκο σολομό και γάλα καρύδας). Το μενού είναι ιδιαίτερο και θέλεις να τα φας όλα!

Ο χώρος είναι πολύ μικρός, με μερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, το σέρβις είναι άψογο και οι μακαρονάδες είναι θεϊκές. Δεν έχεις παρά να πας και να απολαύσεις τα ζυμαρικά της άλεξ! Της βγάζω το καπέλο!




Birdman

Μούτρωσα που δεν μπόρεσα να καθίσω στην στενόμακρη μπάρα που τόσο μου αρέσει. Καθίσαμε στα τραπεζάκια στον εξωτερικό μπροστινό χώρο, που δεν λέει και πολλά. Έγινε δε σύσταση από την σερβιτόρα να προσέχουμε τις τσάντες μας, κάτι που με ανησύχησε στην αρχή. Το φαγητό όμως μας αποζημίωσε και με το παραπάνω! Όλα ήταν εξαιρετικά! Δοκιμάσαμε GOHAN ρύζι ατμού, λάδι από πράσο, μαύρο σουσάμι, BEEF GYOZA σιτεμένο topside, τζίντζερ, θυμάρι, AGEDRUMP TAR-TAR yuzu, κάπαρη ‘Ανδρου, ελαιόλαδο, RAN ICHI - beef nigiri με μαγιονέζα με άρωμα τρούφας και TONBI - beef nigiri με σάλτσα jalapeno.

Στο grill επιλέξαμε: TEBA κοτόπουλο φτερούγα, πίκλα φυσαλίδας jalapeno και WAGYU ICHIBO (kushi - meat).

Έφυγα από το μαγαζί εκστασιασμένη!




Omnivore

Δεν το επιλέξαμε, καθίσαμε τυχαία γιατί το ασιατικό μαγαζί που θέλαμε να φάμε ήταν κλειστό. Το Omnivore, η λέξη σημαίνει παμπφάγο, έχει all day χαρακτήρα με πιάτα διεθνούς κουζίνας, αλλά με έντονες αναφορές σε ελληνικές γεύσεις. Είναι εμφανές ότι όλα είναι μελετημένα. Οι γεύσεις είναι ξεχωριστές, η φροντίδα που δίδεται στη κάθε λεπτομέρεια είναι ευδιάκριτη, η υψηλή αισθητική του χώρου και η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης συνθέτουν όλα ώστε να απολαύσεις ένα εξαιρετικό γεύμα.

Δοκίμασα ταρτάρ καπνιστής τσιπούρας με κρίταμο/άνιθο/‘χαβιάρι’ λεμονιού –η παρουσίαση ήταν εντυπωσιακή και στη συνέχεια ένα ceviche - τριλογία ψαριών/sushi ρύζι/γαλάκτωμα λεμονιού/norimayo. Και τα 2 πιάτα ήταν απολαυστικά. Στο τέλος επιλέξαμε μια πεντανόστιμη paella style … τραχανάς με γαρίδες/χειροποίητο chorizo/αρακάς/όστρακα/σαφράν. Εκπληκτικό!

Δεν φάγαμε γλυκό αλλά πρέπει να αναφέρω ότι υπήρχε μια επιλογή που φαινόταν πολύ ενδιαφέρον - 'χωριάτικη΄με namesake φέτας, γλυκό ντοματίνι, gel ελαιόλαδο, ΄κρεμμύδι΄ σοκολάτας και γκρανόλα χαρούπι - και σίγουρα θα το ξαναεπισκεφτώ για να τη δοκιμάσω.

Το σέρβις ήταν άψογο και όλα τα πιάτα που φάγαμε ήταν φανταστικά! Ανυπομονώ να επιστρέψω!

bottom of page