top of page

ΓΑΥΔΟΣ σε 18 προτάσεις



Αυτό το ιδιαίτερο, μικρό νησί που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα νότια της Κρήτης (τα Σφακιά είναι το κοντινότερο χωριό) είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς. ΄Εχει ταυτιστεί πλήρως με το ελεύθερο κάμπινγκ, επιτρέπεται ο γυμνισμός, οι τουριστικές υποδομές (κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια) είναι ελάχιστες, οι παραλίες είναι παρθένες και πανέμορφες, το φυσικό τοπίο είναι μαγικό, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι (152 όπως διάβασα κάπου) αλλά το νησί ζωντανεύει το καλοκαίρι με τους 3000 περίπου τουρίστες, νεαρόκοσμο ως επί το πλείστο.

Ότι και να γράψω για τη Γαύδο, δεν περιγράφονται τα συναισθήματα που σου ξυπνάει αυτό το νησί – απόλυτη αίσθηση ελευθερίας, ηρεμίας, ξεκούρασης, χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, απομόνωσης, απλότητας και κοντά στη φύση είναι μερικά. Το νησί είναι ιδανικό για πάρα πάρα πολύ χαλαρές διακοπές, μακριά από τον πολιτισμό και την καθημερινότητα. Αφέσου λοιπόν στους χαλαρούς ρυθμούς του νησιού και απόλαυσε το!

Με ξεσήκωσε η κολλητή μου να πάμε στο νησί αυτό. Δεν ήταν στο πρόγραμμα μου αλλά σίγουρα δεν μπορούσα να απορρίψω μια τέτοια πρόταση. Το λάτρεψα και δεν ήθελα να φύγω!



Για να φθάσεις στο νησί πρώτα πας αεροπορικώς από Λάρνακα στα Χανιά και μετά οδικώς είτε με λεωφορείο, ή αυτοκίνητο ενοικίασης ή ταξί μέχρι τη Χώρα Σφακίων - 1 ½ ώρα διαδρομή. Θα χρειαστεί να διανυκτερεύσεις εκεί γιατί το τοπικό καραβάκι για Γαύδο φεύγει, στη περίπτωση μας τουλάχιστον, κατά τις πρωινές ώρες. Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και θα καταφθάσεις στο λιμανάκι της Γαύδου, τον Καραβέ. Το Καστρί είναι η πρωτεύουσα του νησιού με λιγοστούς κατοίκους και υπάρχουν άλλοι 4 οικισμοί, το Σαρακήνικο με ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλά ταβερνάκια, ο Αϊς Γιάννης, η ΄Αμπελος και τα Βατσιανά.


Θα φας βραδινό στη Σαμαριά στη Χώρα Σφακίων, το φαγητό δεν λέει πολλά, αλλά είναι πάνω στο κύμα και είναι όμορφα. Το δε ξενοδοχείο Σαμαριά είναι κουκλίστικο. Πέρασε από το φούρνο Μάρκος & Νίκη για κριθάρι ελαιόλαδου παξιμάδι, κρητικό γλυκό καλιτσούνι και κρητικά λυχναράκια. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, πάρε το καραβάκι για τη παραλία Γλυκά Νερά – το τοπίο είναι όμορφο με άγριους βράχους και ωραία, κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι βοτσαλωτή - υπάρχουν όμως πηγές με γλυκό νερό σε διάφορα σημεία της παραλίας - απ΄εδώ πήρε το όνομα της η παραλία! Υπάρχει υπερυψωμένη καντίνα (πάνω σε βράχο) μέσα στο νερό, στην άκρη της παραλίας, όπου εκεί θα σε κατεβάσει το καϊκι, θα διασχίζεις την καντίνα και θα κατέβεις στην παραλία. Εδώ σερβίρουν και φαγητό, όπως κεφτεδάκια και σουβλάκι μεταξύ άλλων.

Πληροφοριακά η Χώρα Σφακίων είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό χτισμένο γύρω από το λιμάνι. Αποτελείται από 20 χωριά - το Φραγκοκάστελο με το περίφημο κάστρο, το παραθαλάσσιο Λουτρό, η παραδοσιακή Ανώπολη, ο ακατοίκητος Αγ. Ιωάννης, αλλά με παραδοσιακό κατάλυμα με 7 δωμάτια (Αλώνια), οι Κομιτάδες, ο παραδοσιακός Αργουλές με την άγρια φύση είναι μερικά από αυτά.


Κλείσε δωμάτιο στο Sofia Rooms στον Αγ Ιωάννη. Είναι λιτά, είναι καθαρά, το πρόγευμα είναι απλό, αλλά είναι σε προνομιακή θέση, ακριβώς πάνω από την παραλία, με μια πολύ ευχάριστη και δροσερή βεράντα (50 ευρώ την ημέρα).


Ενοικίασε αυτοκίνητο – θεωρώ ότι είναι αναγκαίο, εκτός και αν θα κατασκηνώσεις σε ένα σημείο και δεν θα μετακινείσαι ή θα … περπατάς αποστάσεις. Μην περιμένεις κανένα αξιοπρεπέστατο αυτοκίνητο, τα περισσότερα είναι σαραβαλάκια, ακάθαρτα, πολύ σκονισμένα, με βενζίνη το ¼ περίπου γεμάτο (35 ευρώ την ημέρα). Να έχεις υπόψη σου ότι δεν υπάρχει βενζινάδικο στο νησί. Θα περίμενες σε ένα τόσο μικρό νησί και λόγω της κακής κατάστασης του μικρού αριθμού αυτοκινήτων ενοικίασης να είναι οι τιμές περισσότερο φιλικές.


Αν αγαπάς την πεζοπορία, υπάρχουν μονοπάτια να εξερευνήσεις που καταλήγουν σε ονειρικές παραλίες. Απαραίτητα τα κατάλληλα παπούτσια και σίγουρα όχι το μαγιό!


Αν πετύχεις τον Ευτύχη (+6984699736) με τη βάρκα του, διευθέτησε μαζί του τον γύρο του νησιού – διάρκεια 3 ½ ώρες με αφετηρία το καφέ Λίβας στον Αγ Ιωάννη. Μπορείς να πάρεις επίσης φουσκωτό (50 ευρώ το άτομο), χρειάζεται όμως μαεστρία και εμπειρία, γιατί η θάλασσα είναι άγρια και το νησί είναι πολύ βραχώδες, αν και σε κάποια σημεία είναι πεύκο-φυτεμένο.



Περπάτησε στην παραλία Αγ Ιωάννη από τα δωμάτια της Σοφίας. Η διαδρομή είναι βραχώδης, ανηφορική, σε κάποια σημεία κατηφορική, και η άμμος ζεστή οπόταν εξοπλίσου με αθλητικά παπούτσια ή sneakers και απέφυγε τα flip flop. Η παραλία είναι ιδιαίτερη, πανέμορφη, δεν είναι οργανωμένη, είναι πολύ δημοφιλής στους νεαρούς και εδώ συναντάς γυμνιστές και κατασκηνωτές πάνω στο βουνό. Σίγουρα είναι από τις αγαπημένες και δημοφιλέστερες στο νησί. Εδώ υπάρχουν 2 ταβερνάκια και 1 μίνι μάρκετ.


΄Αραξε στο Θεόφιλος Λιβυκόν για ελαφρύ μεσημεριανό ή καφεδάκι/ποτάκι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Πιες οπωσδήποτε τοπική τσικουδιά! Εδώ υπάρχει και μίνι μάρκετ «ο Παυλής» για είδη πρώτης ανάγκης.


Οδήγησε στη παραλία Σαρακήνικο. Τα νερά είναι διαυγή, ρηχά με χρυσή άμμο και πολλούς κέδρους που προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες. Είναι η πιο οργανωμένη παραλία της Γαύδου με 10 ταβερνάκια – περπάτησα κατά μήκος της παραλίας και τα μέτρησα, και 2 μίνι μάρκετ.



Από την παραλία Κόρφος – εδώ θα βρεις ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια ψαροταβέρνα– περπάτησε το πανέμορφο δασικό μονοπάτι ανάμεσα σε κέδρους και πεύκα, μέχρι το ακρωτήριο της Τρυπητής (3.950 μέτρα), το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. ΄Εχει πάρει το όνομα της από τις 3 εντυπωσιακές βραχώδεις καμάρες, στην κορφή των οποίων βρίσκεται η γνωστή «Καρέκλα της Γαύδου», όπου μπορείς να κάτσεις και να αγναντέψεις το απέραντο νότιο κρητικό πέλαγος. Η πρόσβαση στη Τρυπητή γίνεται είτε με τα πόδια είτε με σκάφος. Είναι ανηφόρα και το μονοπάτι έχει πολλές πέτρες - χρειάζεσαι οπωσδήποτε αθλητικά παπούτσια. Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσεις είναι μια φυσική αλυκή, το καλοκαίρι όμως είναι ξερή. Η παραλία είναι 50 μέτρα πιο κάτω. Τα νερά είναι διάφανα και η παραλία είναι βοτσαλωτή. Κολύμπησε και απόλαυσε το. Είναι φανταστικά!!!! Η πεζοπορία αξίζει τον κόπο γιατί σχεδόν σε όλα τα σημεία έχεις πανοραμική θέα στη θάλασσα. Αξίζει επίσης να επιστρέψεις από τα Βατσιανά, το νοτιότερο χωριό της Γαύδου, όπου ουσιαστικά επικρατεί ξεραϊλα, αλλά το μονοπάτι είναι φαρδύ – μέχρι σε ένα σημείο μπορεί να πάει και 4χ4 αυτοκίνητο. Πιες ένα καφεδάκι ή μια μπυρίτσα να ξαποστάσεις στο μοναδικό καφενείο του χωριού.



Να φας στην ταβέρνα «Οι νοστιμιές της Ευτυχίας» στα Σγουδιανά-Μετόχι . Το φαγητό είναι μαμαδίστικο και νόστιμο. Δοκιμάσαμε χωριάτικη σαλάτα, ντάκος και ντολμαδάκια τη πρώτη φορά που πήγαμε. Θα σου αρέσει η ατμόσφαιρα και σίγουρα θα μείνεις μέχρι αργά το απόγευμα. Τελειώσαμε με σιροπιαστή λεμονόπιτα και κέικ με ούζο και καρύδα. Πήγαμε ξανά βράδυ για κατσικάκι με άγριες μίνι τοπικές αγκινάρες, μαραθόπιτα και υπέροχο γαλακτομπούρεκο. Περάσαμε τέλεια και τραγουδήσαμε με τη κόρη της κυρίας Ευτυχίας, τη Μαρία, ένα γλυκύτατο κορίτσι που σερβίρει το φαγητό αλλά παίζει κιθάρα και τραγουδάει εξαιρετικά. Ξενυχτήσαμε διασκεδάζοντας και τραγουδώντας όλοι μαζί.


Να πας στο Καστρί και να δειπνήσεις στο «Στέκι της Γωγώς». Γνωρίσαμε την κυρία Γωγώ όταν ήρθε να πάρει τη παραγγελία. Στο σέρβις είναι η κόρη της. Το φαγητό εδώ είναι εξαιρετικό και φυσικά ήπιαμε σπιτική τσικουδιά. Δοκιμάσαμε boureki, ένα είδος φανταστικής πίτας με λαχανικά (πατάτες, κολοκυθάκι, τυριά και φύλλο με σουσάμι), νόστιμο τσιγαριαστό αρνάκι, κόκορα κρασάτο και παστίτσιο με κρέμα από γάλα κατσίκας. Στο τέλος φάγαμε εκμέκ και παγωτό βανίλιας με καραμελωμένα αμύγδαλα. Ο χώρος είναι συμπαθητικός και η αυλή υπέροχη.


Παράγγειλε φρέσκο ψάρι στον Μανώλη. Δοκιμάσαμε φρέσκα μπαρμπούνια, σκάρο και σκορπίνα. Φάγαμε επίσης ψαρόσουπα την οποία εμείς συναρμολογήσαμε – το ζουμί ήρθε ξεχωριστά σε μπολ και τα υπόλοιπα - βραστό ψάρι, πατάτες και καρότα, σε πιατέλα. Εδώ θα φας επίσης τη καλύτερη σφακιανή πίτα, σωστά μελωμένη και ξεροψημένη!!!!! Τσικουδιά κερασμένη!


Ωραίο ταβερνάκι με ωραία ατμόσφαιρα, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο με μουσικούς – ρεμπέτικα, που μαζεύει αρκετό κόσμο είναι το Ogigia στο Σαρακήνικο (δεν προλάβαμε να πάμε)! Η διασκέδαση στο φόρτε της.



Να περπατήσεις τα 1650 μέτρα για τη παραλία Ποταμός με τα κρυστάλλινα νερά. Η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική - δύσκολο το κατέβασμα, δυσκολότερο το ανέβασμα, όλο ανηφόρα, πάνω σε βουνό και από κάτω γκρεμός. Το μονοπάτι είναι στενό με πολλά χαλίκια και πέτρες. Η θάλασσα ήταν αγριεμένη αλλά το τοπίο ήταν μαγικό. Κολυμπήσαμε και περπατήσαμε στην άλλη πλευρά ανάμεσα σε πέτρες. Κάναμε λασποθεραπεία με την θεραπευτική άργιλο που βρήκαμε στην παραλία - ανάμειξε την με νερό της θάλασσας και άλειψε την στο κορμί σου. Την αφήνεις να στεγνώσει και μετά την ξεπλένεις – η αναζωογόνηση του δέρματος είναι φανερή!


Μεσημεριανό στο «Κύμα του Δαμούλη» στο Σαρακήνικο με χωριάτικη σαλάτα, ντάκος, νόστιμα γεμιστά, εύγεστα καλιτσούνια, εξαιρετική μαραθόπιτα και ρεβύθια με λεμόνι και ελαιόλαδο. Ο μάγειρας μας σέρβιρε και λίγο αργότερα τον είδαμε να βγάζει τα ρούχα του και να βουτά στη θάλασσα. Τόσο άνετος και ακομπλεξάριστος!


Παραλίες όπως το Λακούδι, το Λαυρακά και τον Πύργο με νερά πεντακάθαρα αξίζει να επισκεφτείς, παρόλο που είναι απομονωμένες λόγω της δύσκολης πρόσβασης.


Μην ξαφνιαστείς αν σε καταβρέξουν. Είναι τοπικό έθιμο στο νησί να σε καταβρέχουν όταν φεύγεις για να ξαναέρθεις – μπουγέλωμα!

bottom of page