top of page

Out and about στη Λευκωσία


Ταβέρνα Καστανιά, Χωριό Σαράντι (τηλ 22652933)

Εδώ θα φας μεταξύ άλλων τα πολύ εύγεστα μακαρόνια του φούρνου που φτιάχνει η κυρία Μαρία. Πήγαμε Σάββατο, νωρίς το βράδυ και είμασταν το μόνο τραπέζι στη ταβέρνα. Μας περιποιήθηκαν και μας φρόντισαν ιδιαίτερα. Ο χώρος δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά λατρέψαμε τη ξυλόσομπα που σιγόκαιγε δίπλα μας.


Δοκιμάσαμε φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια, παϊδάκια, σουβλάκι και σεφταλιές, λουκάνικο και παστουρμά, εξαιρετικό χαλούμι και εύγεστο κολοκυθάκι με τ’αυγά. Για το τέλος σερβίρουν πορτοκαλόπιτα που με άφησε αδιάφορη - σίγουρα θα προτιμούσα κάτι πιο παραδοσιακό - και γλυκά του κουταλιού. Η λίστα κρασιών είναι περιορισμένη με μόνο μια ποικιλία από παραγωγό του χωριού. Αξίζει να πας μια βόλτα στο Σαράντι, η διαδρομή από Λευκωσία είναι όμορφη, αν κι εγώ δεν την απόλαυσα διότι είχε ήδη βραδιάσει. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσεις το παστίτσιο της κυρίας Μαρίας, μεταξύ άλλων.


Interno 3 (τηλ 22516516)

Το επισκέφθηκα αμέσως μετά το lockdown, τέλος Ιουνίου. Παραγγείλαμε την insalatona estiva σαλάτα με κόκκινο κρεμμύδι, αγγούρι, πράσινη σαλάτα, κάπαρη και ντομάτα η οποία ήταν απογοητευτική, ένα γευστικό σπαγγέτι με σκόρδο, ελαιόλαδο, τσίλι, κρέμα από μπρόκολο και τριμμένη φρυγανιά, μια μερίδα λαζάνια με βοδινό κιμά και μπεσαμέλ, και βοδινό φιλέτο σχάρας (Fiorentina) το οποίο ήταν μέτριο. Το σέρβις αν και ικανοποιητικό και ευγενικό ήταν κάπως θρασύ. Ήρθαν όλα τα πιάτα μαζί και όταν παραπονέθηκα για αυτό, η σερβιτόρα το δικαιολόγησε ότι αυτό ζητήσαμε χωρίς καν να απολογηθεί. Ο χώρος είναι καλούτσικος με ένα πλαστικό διαχωριστικό έξω στη βεράντα το οποίο βρήκα αχρείαστο. Οι 2 Ιταλοί ιδιοκτήτες περιφέρονταν στο χώρο εξυπηρετώντας τους πελάτες.

Το επισκέφθηκα ξανά πρόσφατα για μεσημεριανό. Παραγγείλαμε μόνο μακαρόνια και απολαύσαμε ένα μπουκάλι κόκκινο Primitivo από την Puglia σε πολύ λογική τιμή, μετά από εισήγηση του Σωκράτη. Τα 2 πιάτα πάστας που παραγγείλαμε, την tonnarelli με φρέσκο τόνο, δυόσμο και lime και τη caserecce με αντζούγες, κρέμα πιπεριού και burrata, ήταν πολύ εύγεστα. Τα πιάτα σερβιρίσματος με προβλημάτισαν, τα βρήκα κάπως ογκώδη και καθόλου σικ. Να έχεις υπόψη σου ότι εδώ οι τιμές τσιμπάνε.



ΤΑΧΙΝΗ ΚΑΚΑΟ


Αγόρασε ταχίνι με κακάο της γλυκάνθης από το Lidl. Η γεύση θα σε απογειώσει, παρόλο που περιέχει φοινικέλαιο που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και αδιευκρίνιστες αρωματικές ύλες. Αν σε ενοχλεί, τότε επέλεξε τη ταχίνι ολικής αλέσεως με συστατικά 100% αλεσμένο αναποφλοίωτο σησάμι.



Το Μαγαζάκι του Γιάννου, Λευκωσία (τηλ 99788202)

Λατρεύω αυτό το μαγαζάκι! Ότι πιο φρέσκο έχω φάει σε φαγητό στα κάρβουνα. Εξαιρετικό χοιρινό σουβλάκι. Νόστιμο αρνίσιο σουβλάκι, εξαιρετικές σεφταλιές, γευστικός παστουρμάς, μανιτάρια, χαλούμι, και ολόφρεσκη σαλάτα. Όταν κάποιος από τη παρέα μου ανάφερε ότι του αρέσει το σουβλάκι καλοψημένο, ο σερβιτόρος έφερε κερασμένα, επιπρόσθετα καλοψημένα. Είναι πολύ φιλόξενοι. Στο σέρβις είναι προσωρινά ο γιός, ο Δώρος, παρόλο που είναι κι αυτός ψήστης και στα κάρβουνα ο πατέρας, ο Γιάννος. Πιες ζιβανία, ο τέλειος συνδυασμός με το σουβλάκι, ή μπύρα. Πολύ λογικές και τίμιες τιμές.



Το Κοντοσούβλι, Λευκωσία (τηλ 22745959)

Το φαγητό εδώ είναι εξαιρετικό. Η εξωτερική αυλή στο πλάϊ είναι συμπαθητική. Στα αρνητικά οι πολλές γάτες που κυκλοφορούν ανάμεσα στα τραπέζια, αρκετά ενοχλητικό για εμένα που έχω φοβία στις γάτες. Δοκιμάσαμε σαλάτα και πίτες ζεστές, πουργούρι, μανιτάρια, χαλούμι, κιμά kebab, κοντοσούβλι, σουβλάκι και σεφταλιά. Όλα ήταν εύγεστα και απολαυστικά. Χρειάζεται υπομονή όμως γιατί το σέρβις είναι πολύ πολύ αργό. Το φαγητό όμως είναι τόσο καλό που το παραβλέπεις. Εδώ θα πιείς σίγουρα ζιβανία. Αν επιλέξεις να φας μόνο κοντοσούβλι, να έχεις υπόψη σου ότι θα πρέπει να παραγγείλεις εκ των προτέρων τις μερίδες που θέλεις.



Bottega Amaro, Λευκωσία (τηλ 22777270)


Πρόσφατα απόλαυσα εδώ λαχταριστό μεσημεριανό στον εξωτερικό χώρο. Το σέρβις ήταν ικανοποιητικό και ενημερωτικό, όσον αφορά το μενού. Επέλεξα να μοιραστώ με τη παρέα μου 3 πιάτα ημέρας που προτείνει το μαγαζί. Αρχίσαμε με μανιτάρια με αυγό, τα οποία και λάτρεψα, ήταν πεντανόστιμα και εξαιρετικά σε εμφάνιση. Συνεχίσαμε με φετουτσίνι με άγρια μανιτάρια, τα οποία ήταν γευστικά, θα τα προτιμούσα όμως περισσότερο al dente, και τελειώσαμε με ένα πολύ αρωματικό κριθαρότο με καλαμάρι.

Το επισκέφθηκα ξανά πρόσφατα βράδυ. Επιλέξαμε να μοιραστούμε μερικά πρώτα πιάτα (σεβίτσε φαγκρί, ταραμά, zucchini fritters, νόστιμη ντοματοσαλάτα, καρπάτσιο φρέσκου τόνου) και ολοκληρώσαμε με πάστα φετουτσίνι και πίτσα ταρτούφο. Όλα τα πιάτα ήταν εύγεστα και ευπαρουσίαστα. Το μόνο παράπονο ήταν ότι ήρθαν όλα τα πιάτα την ίδια ώρα στο τραπέζι. Το σέρβις αν και ικανοποιητικό ήταν κάπως…μάγκικο!



Zest, Λευκωσία (τηλ 314344)

Απόλαυσα το καφέ μου και εξαιρετική σπιτική μπουγάτσα. Μπράβο!


bottom of page