Λάτρεψα το μικρό αλλά ξεχωριστό νησί της Σύμης, που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στη πολύβουη Ρόδο και τα παράλια της Τουρκίας. Το θέαμα που θα αντικρίσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πλοίο θα μπει στο λιμάνι θα σε καθηλώσει. Θα εντυπωσιαστείς με την ομορφιά και την αρχοντιά της. Είναι μικρή, γραφική, ξεχωρίζει για την αισθητική της, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της - με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά σπίτια της βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα - και την ηρεμία του τόπου. Είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές και έχει υπέροχες θάλασσες με κρυστάλλινα νερά. Θα σε κουράσουν λίγο οι βοτσαλωτές παραλίες με ελάχιστη έως ανύπαρκτη αμμουδιά, που είναι πολλές – απαραίτητα τα παπούτσια θάλασσας για να μην πονάς τα ποδαράκια σου - αλλά θα λατρέψεις τα δροσερά, καθαρά νερά, θα χαζέψεις τα κατσίκια που κυκλοφορούν αμέριμνα στις παραλίες, θα θαυμάσεις τα νεοκλασικά σπίτια του νησιού και θα απολαύσεις την ντόπια κουζίνα. Μην παρασυρθείς και πιστέψεις ότι η Σύμη είναι ένας ξερόβραχος με νεοκλασικά και λίγα δέντρα, γιατί στην ενδοχώρα υπάρχει ένα μεγάλο δάσος με κυπαρίσσια που αξίζει να δεις. Η ντοπιολαλιά των ντόπιων θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα – είναι πολύ κοντά στην κυπριακή διάλεκτο με φράσεις όπως «επήες» κλπ, «σύρνουν» επίσης τη φωνή τους.
Πετάς απευθείας για Ρόδο από Πάφο με Ryanair, από το αεροδρόμιο θα πας με ταξί στο λιμάνι, από όπου θα πάρεις το καράβι (ANES ferries, Dodekanisos Seaways ή BlueStar Ferries) για Σύμη - γύρω στην 1 ½ ώρα διαδρομή.
Κλείσε δωμάτιο στο ιδιαίτερο, πετρόχτιστο μπουτίκ ξενοδοχείο, το The Old Market, το οποίο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο στην παλιά αγορά της Σύμης, 400μέτρα από το λιμάνι. Μια εξίσου αξιόλογη επιλογή είναι το ολοκαίνουργο 1900 Hotel στον Γιαλό, το οποίο λειτουργεί με τη λογική του σπιτιού, αφού δεν υπάρχει ρεσεψιόν, ούτε κλειδιά, αλλά κωδικοί πρόσβασης. Εναλλακτική πρόταση τα διαμερίσματα και τα νεοκλασικά αρχοντικά που νοικιάζονται μέσω Airbnb.
Απόλαυσε μια βόλτα με τα πόδια κατά μήκος του λιμανιού. Ο Γιαλός είναι το κύριο λιμάνι και ο μεγαλύτερος, παραθαλάσσιος οικισμός του νησιού – είναι η καρδιά του νησιού. Εδώ συγκεντρώνονται τα μπαράκια του νησιού, πολλά εστιατόρια και καφετέριες και αρκετά νεοκλασικά κτίρια χτισμένα δίπλα στο νερό.
Ανηφόρισε προς την ‘Ανω Σύμη ή αλλιώς το Χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ψηλά στον λόφο, για να θαυμάσεις τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια και την εξαιρετική θέα. Θα ανέβεις ή θα κατέβεις την Καλή Στράτα, μια πλατιά σκάλα με 357 πέτρινα σκαλοπάτια, που συνδέει το Γιαλό με το Χωριό - τους 2 οικισμούς της πόλης - και περπάτησε ανάμεσα στα πολύχρωμα, παραδοσιακά, μοναδικής αρχιτεκτονικής, όμορφα διώροφα αρχοντικά σπίτια, στα γραφικά δρομάκια, στις εκκλησίες και στις πανέμορφες σκάλες. Η διαδρομή είναι αρκετά κουραστική γι’αυτό προτίμησε να το κάνεις αργά το απόγευμα. Πάνω από το Χωριό υπάρχουν τα ερείπια του παλιού βενετσιάνικου κάστρου και οι Μύλοι.
Λάβε υπόψη ότι το καλοκαίρι έχει αρκετή ζέστη, οπότε καλό είναι τις μεσημεριανές ώρες να βρίσκεσαι σε κάποια παραλία! Στις πιο δημοφιλείς παραλίες μπορείς να φτάσεις με τα καραβάκια ή μικρά σκάφη που ξεκινάνε καθημερινά από το λιμάνι.
Να φας το ξακουστό Συμιακό γαριδάκι, να δοκιμάσεις κατσίκι της Σύμης και να παραγγείλεις φάβα ξεροτηάνιση! Αξίζει να αναζητήσεις το βιβλίο «Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» των Εμμανουήλ Κ. Μοράρη και της Δικαίας Μαραβέλια, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αφιερωμένο στη Σύμη και στις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Προτείνουν, σχετικά με τη συμιακή γαρίδα, να την τηγανίσεις μέχρι το χρώμα να γίνει βαθύ πορτοκαλί και να τη σβήσεις με φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Η συμβουλή της γιαγιάς είναι να προσθέσεις σκόρδο και πράσινη πιπεριά για εντονότερη γεύση.
Η Νος είναι οργανωμένη παραλία με όλες τις ανέσεις, με λεπτό βότσαλο, με ξαπλώστρες και ομπρέλες και μαζεύει αρκετό κόσμο γιατί είναι κοντά στο λιμάνι και είναι προσβάσιμη με τα πόδια.
Απόλαυσε ποτό ή φαγητό στο καφέ/ταβερνάκι – κλείνει στις 6μμ. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις αγαπημένες μου παραλίες αλλά προσφέρει μια εύκολη και προσιτή λύση για μπάνιο. Το σέρβις είναι άψογο, ευγενικό και πολύ φιλικό,
Περπάτησε στη παραλία δίπλα, τον Εμπορειό ή Νημποριό - βοτσαλωτή, οργανωμένη, με θαυμάσια νερά και ένα καφέ/μπαράκι. Η διαδρομή είναι περίπου 40 λεπτά με ανηφόρες και αφόρητη ζέστη – η επιστροφή είναι όμως ευκολότερη και συντομότερη, αν και μπορείς αν θέλεις να σου καλέσουν ταξί να σε πάρει στο κέντρο. Υπάρχει επίσης τραινάκι που φεύγει κάθε μισή ώρα από το Γιαλό και σε παίρνει στη παραλία.
Προγευμάτισε ή απόλαυσε ένα κοκτέιλ στο πανέμορφο Πέταλο που έχει θέα όλη τη Σύμη. Οι τιμές εδώ τσιμπάνε, το σέρβις είναι φιλικό – αν και την δεύτερη φορά που πήγαμε το σέρβις ήταν μάλλον απότομο και σχεδόν ψυχρό. Δοκίμασα αυγά benedict και pancakes με μούρα αλλά δεν εντυπωσιάστηκα, μάλλον μούτρωσα με το είδος ψωμιού που σερβίρανε. Ο στενόμακρος χώρος με τις ξαπλώστρες είναι πολύ όμορφος και προσφέρεται να αράξεις, αν και η θάλασσα, δίπλα ακριβώς από το λιμάνι, δεν λέει πολλά.
Αν σου αρέσει το περπάτημα, περπάτησε προς την παραλία Πέδι. Αν πάρεις την σύντομη διαδρομή, θα διασχίσεις το Χωριό ανεβαίνοντας πολλά σκαλιά και διασχίζοντας γειτονιές. Είναι διαδρομή περίπου 1 ώρα και δεν είναι δύσκολο αλλά η ζέστη το κάνει ανυπόφορο. Είναι επίσης προσβάσιμη με taxi boat, λεωφορείο μέχρι τις 10μμ ή ταξί. Τα νερά έχουν παράξενο, σκούρο χρώμα, είναι όμως διαυγή και έχει χοντρό βότσαλο. Είναι οργανωμένη με 2 είδη ξαπλώστρες, συνηθισμένες και ξύλινες. Υπάρχουν 2 ταβερνάκια, ο Katsaras restaurant/bar στην μια πλευρά και ο Αποστόλης, οικογενειακή επιχείρηση, στην άλλη – τον οποίο δεν πρόσεξα καθόλου αλλά τον συστήσανε πολύ οι ντόπιοι φίλοι μας για το νόστιμο φαγητό του. Φάγαμε στον Katsara τι άλλο? Συμιακό γαριδάκι και γυαλιστερές.
Φανταστική παραλία είναι ο ‘Αγιος Νικόλαος με πρόσβαση από το Πέδι με τα πόδια – διασχίζεις ένα βουνό, αν και το μονοπάτι είναι αρκετά βατό και σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο ή με καϊκι. ΄Ισως να ήταν η ώρα που πήγαμε, έφευγε το τελευταίο καραβάκι με λουόμενους, η παραλία ήταν άδεια, όλη δική μας, τα νερά ήταν κρυστάλλινα, η μουσική ήταν στην διαπασών – κάτι που βοήθησε στο να κάνει το τοπίο ακόμα πιο μαγευτικό – κυριολεκτικά τη λάτρεψα! Είναι οργανωμένη με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες και υπάρχει και εστιατόριο.
Το εστιατόριο με την εκπληκτική θέα στο νησί είναι ο Θόλος. Ο χώρος είναι πανέμορφος δίπλα στη θάλασσα και προσφέρει αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα και τοπικές γεύσεις. Φάγαμε μεταξύ άλλων αχνιστά μύδια, αθερίνα, σπαγγέτι με αυγοτάραχο και εννοείται συμιακό γαριδάκι. Στα συν του και το κερασμένο στο τέλος γιαούρτι με γλυκό σταφύλι. Κι αυτό το μαγαζί το αγαπήσαμε και το επισκεφθήκαμε και δεύτερη φορά. Στις επιλογές μας ήταν πάλι τα αχνιστά μύδια, το γαριδάκι αλλά και μια φανταστική ψαρόσουπα!
Πιες τσίπουρο ή ούζο στο Καφενείο της Ειρήνης. Σημείο αναφοράς για ντόπιους αλλά και μερικούς τουρίστες. Το σέρβις είναι πολύ φιλικό και φιλόξενο. Πήγαμε κατά τις 7.30-8.00μμ για ένα ποτό και μείναμε μέχρι τις 1 τα ξημερώματα. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ζωντανή, με γνωριμίες και κουβέντα με τους ντόπιους και με ωραία μουσικά ακούσματα. Μας κεράσανε όλα τα μεζεδάκια, επιπλέον μερικά σφηνάκια ρακόμελο, δικής τους παρασκευής.
Δείπνησε στην υπέροχη ψαροταβέρνα Παντελής. Είναι ένα συμπαθητικό μαγαζί στον Γιαλό με τραπεζάκια σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Η κάρτα κρασιών παρουσιάζει πολλές ελλείψεις τις οποίες ο Γιώργος, σερβιτόρος/συνιδιοκτήτης, προσπάθησε να καλύψει και επιπλέον οι τιμές ήταν αρκετά τσιμπημένες – ήταν όμως πολύ πρόθυμος να προσφέρει συγκεκριμένο κρασί σε καλύτερη τιμή. Δοκιμάσαμε εξαιρετικό συμιακό γαριδάκι, αχινοσαλάτα, νυχάκι (ροδίτικο όστρακο) και πορφύρες (όστρακο/σαλιγκάρι θάλασσας). Τελειώσαμε με μια νόστιμη μακαρονάδα με χταπόδι και μελάνι χταποδιού. Στα συν το πιάτο με τις μεγάλες, χοντροκομμένες, καπηρωμένες φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο. Στην πρώτη επίσκεψη μας, γιατί το ξεχωρίσαμε και πήγαμε και δεύτερη φορά, το σέρβις ήταν ανυπόμονο, βιαστικό, κάπως αφηρημένο και αρκετά ενοχλητικό. Στη δεύτερη επίσκεψη μας γνωρίσαμε τα παιδιά, σερβιτόρους και ιδιοκτήτες, και εκτός από το τρίτο μπουκάλι κρασί που μας κεράσανε, καθίσανε στο τραπέζι μας και γίναμε μια παρέα. Απολαύσαμε δε μια εύγεστη μακαρονάδα με κολοχτύπα, πιάτο φτιαγμένο από το μάγειρα, αδελφό και συνιδιοκτήτη του μαγαζιού, τον συμπαθέστατο Παντελή. Φάγαμε ξανά αχινοσαλάτα γιατί τη λατρεύσαμε και απολαύσαμε 3 είδη αλοιφές ταραμά (ρέγγα/μελάνι/σκέτο) κερασμένα από το μαγαζί. Τα 3 επίσης κερασμένα γλυκά στο τέλος, ρυζόγαλο με σαφράν, σοκολατόπιτα και ένα με μπισκότο και κρέμα – ξεχνώ το όνομα - ήταν πολύ νόστιμα. Επιβεβαιώνω και επισημαίνω ότι ο Παντελής είναι κλασική αξία της συμιακής εστιατορικής σκηνής. Μπράβο τους!
Ανέβα τα σκαλιά ανάμεσα στα αρχοντικά για τη ταβέρνα Χαριτωμένη, η οποία βρίσκεται σε προνομιακή θέση με υπέροχη θέα στο λιμάνι. Ο χώρος είναι καλούτσικος και ο μοναδικός σερβιτόρος πηγαινοερχόταν σχεδόν τρέχοντας και κάνοντας και κάποιες κωμικές φιγούρες από τα τραπέζια στην κουζίνα - αν και στην αρχή βιαστήκαμε να τον κρίνουμε, μετά κάναμε κουβέντα μαζί και τον βρήκαμε πολύ συμπαθητικό! Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση με μητέρα και γιό στην κουζίνα και περιορισμένο προσωπικό στο σέρβις. Οι επιλογές μας ήταν περισσότερο χορτοφαγικές, αγκινάρες με αυγολέμονο, αμπελόφυλλα με φακές και πορτοκάλι, κολοκυθοκεφτέδες, με εξαίρεση την αθερόπιτα και τα εξαιρετικά πουρεκάκια με παστουρμά.
Απόλαυσε το ποτό σου στο μπαρ Harani το οποίο μαζεύει αρκετό κόσμο, κυρίως ντόπιους αλλά και μερικούς ξένους. Εναλλακτική επιλογή το Los όπου θα πιείς το ποτό σου με θέα τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά.
Προγευμάτισε στο χαριτωμένο Porte με γιαούρτι, φρούτα και μέλι ή πιες καφεδάκι στο Αχινός.
Πάρε το taxi boat για τη παραλία ‘Αγιος Γεώργιος Δυσάλωνος, την πιο όμορφη και ειδυλλιακή παραλία του νησιού με βαθυπράσινα νερά και χοντρό βότσαλο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα, δεν είναι οργανωμένη αλλά παραμένει η ωραιότερη παραλία της Σύμης με τον χαρακτηριστικό κάθετο βράχο. Μείνε εδώ για 1-2 ώρες και συνέχισε με το επόμενο καϊκι στην επόμενη παραλία.
Επόμενη στάση με το καραβάκι η παραλία Νανού. Είναι όμορφη, βοτσαλωτή παραλία και διαθέτει λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και ένα ταβερνάκι με νόστιμη τοπική κουζίνα. Εδώ θα απολαύσεις ησυχία και ηρεμία, θα ταϊσεις τα κατσίκια που περιφέρονται ελεύθερα και θα απολαύσεις … κατσίκι κοκκινιστό στην ταβερνούλα.
Το τελευταίο καράβι φεύγει από την παραλία στις 6μμ – σίγουρα θα ήθελα να μείνω εκεί μέχρι τις 8 το βράδυ. Κρίμα που η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με καϊκι.
Ενοικίασε αυτοκίνητο για 1 μέρα (40 ευρώ) παρόλο που όλα είναι σχετικά κοντά και τη βγάζεις χωρίς απαραίτητα να το χρειάζεσαι. Να επισκεφθείς την Ιερά Μονή του ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στον όρμο του Πανόρμου, διασχίζοντας το μεγάλο κυπαρισσόδασος στην ενδοχώρα. Αξίζει να φτάσεις μέχρι το νότιο σημείο του νησιού για να προσκυνήσεις στη θαυματουργή Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.
Κολύμπησε στην παραλία Μαραθούντα με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, με βότσαλο και δωρεάν ξαπλώστρες. Υπάρχει γραφικό ταβερνάκι, αλλά το σέρβις είναι πολύ αργό, η σερβιτόρα/ιδιοκτήτρια πολύ κατσουφιασμένη, τα τραπέζια ακάθαρτα – επιλέξαμε να μην μείνουμε. Αξίζει επίσης μια βουτιά στην μικρή και όμορφη, ερημική παραλία Φανερωμένη. Πήγαμε οδικώς.
Τέλειωσε τη βόλτα με το αυτοκίνητο στο απομακρυσμένο Τόλι.. Δύσκολη η πρόσβαση, μόνο με αυτοκίνητο και σε κάποια σημεία ο δρόμος, μάλλον χωματόδρομος, είναι στενός και απότομος. Δεν θα κολυμπήσεις εδώ αλλά θα αράξεις και θα απολαύσεις την ηρεμία και γαλήνη του τόπου. Τα νερά δεν λένε πολλά αλλά είναι όμορφα και απόμερα και αν βουτήξεις θα κολυμπήσεις στα υδάτινα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Να φας μεσημεριανό στο πολύ συμπαθητικό ταβερνάκι Δάφνες, όπου σερβίρουν νόστιμο σπιτικό φαγητό. Δοκίμασα νόστιμες μελιτζάνες μπριάμ, γαριδομακαρονάδα και κατσικάκι λεμονάτο, δικής τους εκτροφής.
Μην παραλείψεις να αγοράσεις φυσικό σφουγγάρι από τα μαγαζιά στο Γιαλό. Μπορεί να μην είναι πια αυτά που έβγαζαν οι φημισμένοι σφουγγαράδες, ωστόσο μπορείς να βρεις εξαιρετικά, ανθεκτικά σφουγγάρια. Με ξένισε όμως κάπως η τιμή κάποιων ειδών, η οποία ανέρχεται μέχρι και 22 ευρώ το κομμάτι!
Για βουτιές στις παραλίες μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκαφάκι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα, ψυγείο, τέντα, σκάλα, σωστικά μέσα, στη τιμή των 125 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται δίπλωμα. Το καύσιμο δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 5 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Γίνεται ένα 20λεπτο μάθημα στην αρχή και υπάρχει ειδικό σύστημα εντοπισμού. Πληροφορίες στη Symi Coral, τηλ +306957548298.
Κάνε τον γύρο του νησιού με το Poseidon, ένα ξύλινο 17μετρο παραδοσιακό σκάφος από τις 10.30-5.30μμ (35 ευρώ το άτομο). Ξεκινάς από τον Γιαλό, κάνεις στάση στη γραφική παραλία Μαρόνι, δυτικά της Σύμης, ακολούθως στη Φωκοσπηλιά (SealCave), περνάς από τους Διαβατές και καταλήγεις στην όμορφη και γαλήνια παραλία στο νησάκι Σεσκλί ή Σέσκλια, όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν οι ντόπιοι, στο νότιο άκρο της Σύμης, όπου θα καθίσεις κάτω από τη σκιά των δέντρων σε τραπέζια με πάγκους για να φας μέχρι σκασμού. Τελευταία στάση ο ΄Αγιος Γεώργιος Δυσάλωνος. Με το γύρο κολυμπάς σε φοβερές παραλίες που σε άλλη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις. Must για όποιον έρθει Σύμη.
Πρέπει να φας παραδοσιακή τυρόπιτα ή διάφορες άλλες λιχουδιές από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο Πανορμίτη. Το γαλακτομπούρεκο δε είναι λαχταριστό! Σερβίρουν επίσης καφέ και φρέσκο χυμό.
Η μοναδική παραλία με αμμουδιά είναι η Αγία Μαρίνα. Υπάρχει ταβερνάκι που το διαχειρίζονται δύο αδέλφια από την Αργεντινή, ο Φερνάντο και ο Λύσανδρος, που πιθανόν να παρουσιάζει ενδιαφέρον μια και προσφέρουν σεβίτσε και άλλα τέτοια. Έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες και το ομώνυμο εκκλησάκι όπου γίνεται γιορτή την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας.
Αναφέρω επίσης το Φεστιβάλ Σύμης με πολιτιστικές εκδηλώσεις, δωρεάν συναυλίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και εικαστικές εκθέσεις, όπως και τα παραδοσιακά πανηγύρια, του Μεγάλου Σωτήρος η της Παναγίας Αλεθηνης, τον Αύγουστο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Δύο πράγματα που δεν πρόλαβα να κάνω, είναι να επισκεφθώ το νησάκι Νίμος για βουτιές και το λιγότερο τουριστικό Κρυφή Αυλή, το οποίο βρίσκεται σε μια χαριτωμένη αυλή στο δρόμο για το Πέδι, για μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρευτά.
Καλό καλοκαίρι!
コメント