top of page

Κυπριακό μέλι και λιχουδιές της θάλασσας!


Εργαστήρι «Ecophysis», Βάβλα (96373013)


Το εξαιρετικό μέλι Βάβλα το ανακάλυψα πριν μερικά χρόνια στο Silver Pot στη Λευκωσία – όπου μπορείς να το αγοράσεις κιόλας.

Πρόσφατα επισκέφθηκα το εργαστήρι τους στο χωριό και το τι έχουν στήσει εκεί ο Κώστας και η Γεωργία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη .

Ο Κώστας ασχολείτο και αγαπούσε τις μέλισσες από μικρός - βοηθούσε τον νονό του στις μελισσοκομικές εργασίες και το 2001 δημιουργεί το δικό του χώρο εξαγωγής και εμφιάλωσης αυθεντικού κυπριακού μελιού στο χωριό Βάβλα. Η αγάπη του και το μεράκι του για τη μελισσοκομία είναι εμφανής. Είναι πολύ συμπαθητικός, επικοινωνιακός, ειλικρινής και επεξηγεί με λεπτομέρεια τα πάντα γύρω από το μέλι. Το 2014 δημιουργεί με την Γεωργία, με σπουδές στις βιολογικές επιστήμες και ειδίκευση στην Οικολογία, ένα επισκέψιμο χώρο/αγρόκτημα στον οποίο οι επισκέπτες όλων των ηλικιών έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τον κόσμο των μελισσών μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και βιωματικών εργαστηρίων στη φύση. Η εταιρεία παράγει επίσης διάφορα μελισσοκομικά προϊόντα, όπως σαπούνια, αιθέρια έλαια, παραδοσιακό παστελάκι και άλλα - συνεργάζονται με άτομα της περιοχής, προμηθεύοντας τους με το μέλι τους για την παρασκευή.


Αν αγαπάς κι εσύ το μέλι, μπορείς να ζήσεις για μια μέρα την εμπειρία του να είσαι μελισσοκόμος. Θα φορέσεις την προστατευτική ειδική στολή, θα επιθεωρήσεις τις κυψέλες, θα περιηγηθείς στις αποθήκες μελιού και γύρης, θα ξεναγηθείς στο εργαστήριο εξαγωγής και εμφιάλωσης μελιού και θα δοκιμάσεις το μέλι «ανθέων» και άλλα αγροτικά, παραδοσιακά προϊόντα. Οι εκδρομές γίνονται όλες τις μέρες της εβδομάδας – για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 99171405 και 99529992. Διοργανώνονται επίσης παιδικά πάρτυ γενεθλίων. Αξίζει να το επισκεφθείς με την οικογένεια σου.Ψαροταβέρνα Μάμας, Άγιος Θεόδωρος (99668896)


Πήγα για πρώτη φορά μεσημέρι Κυριακής την περασμένη βδομάδα, ενώ είχα ακούσει για το μαγαζί αυτό από φίλο μου, ο οποίος είναι τακτικός θαμώνας κάθε εβδομάδα. Το περιβάλλον είναι απλό, η αυλή είναι ευρύχωρη και δροσερή, η θέα είναι υπέροχη και κάπως ‘από ψηλά’ αγναντεύεις τη θάλασσα και τη βοτσαλωτή παραλία.

Η ταβέρνα είναι αρκετά δημοφιλής και μαζεύει αρκετό κόσμο. Το σέρβις είναι γρήγορο, ίσως περισσότερο απ’ ότι πρέπει, και άμεσο.

Όταν ρώτησα για φρέσκα ψάρια, με συνόδευσε ο σερβιτόρος στο ψυγείο/βιτρίνα να διαλέξω. Διάλεξα μπαρμπούνι και κουρκούνες, τις οποίες λατρεύω. Ενώ στεκόμουνα εκεί, ενδιαφέρθηκα επίσης για τη λίστα κρασιών και ο σερβιτόρος μου τα έδειξε στο ψυγείο – δεν γνώριζε τις τιμές όμως και ρώτησε τον ιδιοκτήτη που περνούσε εκείνη την στιγμή. Η πρώτη αντίδραση με ξένισε κάπως - ήταν αγενής και απότομος, του τύπου "υπάρχει η λίστα με τις τιμές στο τραπέζι". Προς τιμήν του, ο σερβιτόρος τον δικαιολόγησε και το απέδωσε στην πίεση της δουλειάς. Τα τηγανιτά ψάρια ήταν νόστιμα και καλοτηγανισμένα.


Παραγγείλαμε επίσης τηγανιτό καλαμάρι το οποίο δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα νόστιμο - το νησί μας δεν φημίζεται για φρέσκο, ποιοτικό καλαμάρι. Η σαλάτα ήταν οκ - όταν βρήκαμε τρίχα όμως και το αναφέραμε στον ιδιοκτήτη, ρώτησε «δική μας ή δική σας»? Κάπως χοντρό το αστείο του! Ξεμπέρδεψε με ένα απλό ‘συγγνώμη’ και τίποτα περισσότερο. Είναι ειλικρινά λυπηρό να μην βλέπεις μια πιο ζεστή αντιμετώπιση όπως π.χ. να αντικατασταθεί αμέσως το πιάτο ή να μην χρεωθεί.

Επέλεξα να πιούμε ένα λευκό Βιβλία Χώρα που αγαπώ πολύ. Πως να το απολαύσω όμως όταν ενώ πρέπει να σερβίρεται κρύο, απλά τοποθετούνε το μπουκάλι στο τραπέζι, σίγουρα όχι στις σωστές συνθήκες - είναι λάθος ασυγχώρητο. Αν το μπουκάλι τοποθετηθεί σε ένα κουβά γεμάτο μέχρι τη μέση με πάγο και το υπόλοιπο με νερό, θα πάρει την επιθυμητή θερμοκρασία σε περίπου 15-20 λεπτά – η θερμοκρασία στο σερβίρισμα του κρασιού μετράει!

Υστερούμε στην εξυπηρέτηση και ακόμα περισσότερο όταν προκύπτει λάθος και χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός. Οφείλουμε να διαμαρτυρόμαστε με ευγένεια για το κακό φαγητό, την κακή εξυπηρέτηση και τις ψηλές τιμές. Μην το αφήνεις να περνάει έτσι. Μια καλόπιστη κριτική σε φιλικό ύφος μπορεί να βοηθήσει για … ένα καλύτερο, ποιοτικό σέρβις!

Ολοκληρώνω ωστόσο αναφέροντας ότι είναι μια ψαροταβέρνα που αξίζει να πηγαίνεις για την υπέροχη τοποθεσία και τις λιχουδιές της θάλασσας.

Comments


bottom of page